Fermier de succes, Adrian Radulescu a pornit de jos! A fost sculer-matriter, iar acum invarte milioanele!

De: Cancan
Publicat: 05/04/2013 | 00:01
Adrian Radulescu este unul dintre primii prionierii ai agriculturii romanesti (sursa foto business24.ro)

Adrian Radulescu are potrivit Top 50 fermieri de succes din Romania, o avere estimate la 10-12 milioane de euro. Fermierul spune ca nu asta este averea sa, ci ca are in conturi in jur de trei milioane de euro. El este unul din pionierii agriculturii romanesti, iar acesta poate preda oricand o lectie de viata oricarui afacerist tanar.

Adrian Radulescu este unul dintre primii prionierii ai agriculturii romanesti (sursa foto business24.ro)

“Primii bani i-am castigat cand eram elev la scoala profesionala si in vacante, fie lucram la CAP sau vindeam fructe in piata, prentru ca parintii mei, fiind intr-o zona de deal si munte, aveau 5.000 metri patrati cultivati cu pomi fructiferi, meri, peri, ciresi, visini si caisi. Imediat dupa ce am terminat scoala generala, am facut doi ani de scoala profesionala. Dintotdeauna am fost atras de agricultura, pe care am invatat-o de la tatul meu. Eu de profesie sunt inginer horticultor. De acolo am invatat sa tai pomii, sa recoltez, sa depozitez si sa vand la piata. Recunosc ca la inceput imi era rusine sa vand fructe in piata, dupa aia cand am vazut ca ai bani de buzunar, am zis ca sunt senator”, ne-a povestit zambind Adrian Radulescu.

El ne-a explicat ca topul nu reflecta si datoriile care le are. “Cand ei au facut clasamentul, au facut o evaluare doar la cati bani ai, nu si la datorii. Nu este suma aia vehiculata acolo, dar undeva la doua, trei milioane de euro sunt. Facand diferenta intre active si pasive”, a amai explicat fermierul.


A lucrat cinci ani ca sculer matriter

Fermierul este in prezent consilier prezidential pe probleme legate de agricultura

Deoarece locuia intr-o zona industrial, Adrian Radulescu, primul loc de munca al acestuia a fost la Intreprinderea Mecanica Plopeni. “In perioada in care lucram in scoala profesionala, in vacante lucram si la Cooperativa. Primul loc de munca a fost la Intreprinderea Mecanica Plopeni, in 1972-1977 pe functia de sculer matriter. Noi eram in zona industriala si terminand scoala profesionala, iar tatal meu era lacatus mecanic. Ca in orice familie veniturile din agricultura erau venituri suplimentare”, a mai povestit afaceristul.
Consilierul prezidential ne-a mai povestit ca a excelat in primele functii pe care le-a avut in agricultura. A reusit sa detroneze in rezultate, unii dintre mari titani din acest domeniu.

“Am avut sansa vietii, ca dupa absolvirea facultatii de horticultura de la Bucuresti, pe care am terminat-o cu 10, sa fiu sef de ferma la IAS Mogosoaia. Dupa primii cinci ani am reusit sa depasesc la IAS marii titani, care nu erau deturnati niciodata in privinta rezultatelor. Si atunci ca si acum, cand vroiai sa scapi de un om ce ii faceai: il promovai.

Din sef de ferma m-au trimis inginer si presedinte la cooperativa Agricola la Buftea. Pentru mine mi se parea ca este dezonorant, pentru ca IAS-urile erau unitati de elita, iar cooperativele erau cooperative. Dar cand am facut un echilibru intre ceea ce aveam profesional si ceea ce aveam in venituri , am renuntat la a face parte din elita agricultorilor, din cei care lucreaza in IAS, si am acceptat functia aceasta, care a insemnat dublarea salariului si sa fiu sef de unitate si de ferma. Atunci am invatat economia de piata”, ne-a zis Radulescu.

“Am avut primul castig in 1993 de 300.000 de dolari”

Omul de afaceri a inceput sa lucreze 150 de hectare de teren

Omul de afaceri, care este nascut in Malaiesti judetul Prahova, a facut primul million de euro aproximativ in jurlui varstei de 40 de ani.

“Nu o sa va vina sa credeti ce va spun aici, pentru ca obisnuit ca la IAS ca pe data de 10 sa ma duc sa imi iau salariul, cand m-am dus la contabilitate mi s-a spus: va rugam de o luna de zile sa facem planul de culturi si sa mergem la banca sa luam bani. Si eu am spus ce are una cu alta, e ziua de leafa. Pai la noi nu e ca la IAS, noi suntem privati.

Daca nu mergem la banca nu avem de salarii. Bun si eu cum ma duc acasa fara bani, pai va dam un avans. Dupa care am fost la banca si am semnat pentru prima data un credit de doua milioane de lei in 1988, atunci am invatat ce insemana credit, cum se face un dosar de credit, cum sa iei niste bani si mi-a folosit in 1990. In `90-`91 am fost presedintele primei asociatii agricole.

Dupa care am fost director de IAS `91-`92, iar din `92 impreuna cu un coleg ne-am decis sa plecam in sectorul privat. Cu 100 de dolari ne-am facut firma, am luat bani de la Romcereal, unde te duceai cu planul de afaceri si terenul arendat, am fost primii arendasi din tara pe cod civil, legea arendei am facut-o in 1994, iar atunci firmele din agricultura erau scutite in primii cinci ani de impozit pe profit si am avut primul castig in 1993 de 300.000 de dolari”, ne-a declarat omul de afaceri.

“Multi ani nu am dormit si nici acum nu dorm, dar cine nu risca nu castiga”

Milionarul fermier spune ca se mandreste ca a ajutat mii de fermieri sa se puna pe picioare, iar creditele luate apasau greu pe umerii sai.

“Multi ani nu am dormit si nici acum nu dorm, dar cine nu risca nu castiga. Marea mea satisfactie este ca datorie mie am 5-6.000 de agricultori, pe care i-am impins din spate sa-si i-a soarta in propriile maini. Le-am explicat ca mai rau decat sa nu aiba nici un ban nu au ce sa faca. Oamenii nu inteleg astazi ca daca nu ai dupa ce sa bei apa, nu ai de ce sa nu risti. Am pornit de la 150 de hectare pe care le-am luat de la spitalul de psihiatrie Balaceanca, si am ajuns pana la 7.000 de hectare, dupa care am coborat , datorita faptului ca era foarte greu sa luam credite”, ne-a mai explicat omul de afaceri.

“Este un regret ca nu le-am dat drumul mai devreme”

“Sotia mea este invatatoare si de foarte multe ori m-a criticat ca nu stiu sa ma comport cu copii si modul la care reactionam la fiecare propunere a lor. Cu orice propunere veneau, eu le spuneam ca nu e bine. Ea m-a intrebat cand vor avea posibilitate sa faca si ei ceva, daca nimic nu e bun. In 2012 cand am fost numit secretar de stat (…) i-am chemat pe copii si le-am zis uite asta am facut pana acuma, tot ce am va dau voua, jumatate la unu si jumatate la celalalt.

Daca sunteti in stare sa le duceti inainte ok, daca nu asta e. Decat sa mi le falimenteze altii, mai bine copii mei. Pana acum s-au descurcat excelent. Imi pare rau ca dupa ce au inteles ce insemana bussinessul au devenit total independetni, au plecat de acasa, cu toate ca facusem o casa mare in care sa stam cu totii. Au simtit nevoie de libertate, probabil ca i-am strans prea mult cand au fost copii sub aripa protectoare. Este un regret ca nu le-am dat drumul mai devreme, dar foarte multi parinti gresesc cocolosindu-si copii crezand ca nu sunt pregatiti pentru viata. Nu vor fi pregatiti niciodata daca nu ii lasam sa i-a in piept greutatile vietii”, ne-a mai povestit agricultorul.

“Cred ca mi-as putea permite un lucru din asta, dar la ce mi-ar folosi?”

Ca pasiuni omul de afaceri prefer vanatoarea, iar el recunoaste ca nu ii place singuratatea. Se simte cel mai bine cand este inconjurat de oameni.

“Eu ma relaxez extraordinar atunci cand sunt in colectiv, nu imi place singuratatea, imi place sa fiu inconjurat de oameni tot timpul. Iar de doua trei ori pe an ma duc la vanatoare. Imi placea pescuitul si ma duceam in delta, dar cred ca de vreo sapte, opt ani nu am mai fost. Nu mi-as lua Maybach dintr-un simplu motiv ca nu as avea timp sa o folosesc, nu ca nu mi-ar place. Pentru o asemenea masina trebuie sa ai in primul rand infrastructura, un serviciu de asa natura care sa iti permita sa faci 500—700 de kilometri pe zi, nu merita sa mergi in Bucuresti sau sa faci 100 de kilometri pe langa oras. Cred ca mi-as putea permite un lucru din asta, dar la ce mi-ar folosi?”, se intreaba Adrian Radulescu.

Se mandreste ca a ajutat mii de colegi sa reuseasca in agricultura

Fermierul spune ca nu a tinut secretele meseriei pentru el si pe toti cei care i-au cerut sfatul el i-a ajutat. Recunoaste, cu zambetul pe buze, ca este gura sparta.

“Cea mai mare satisfactie a mea, in ceea ce priveste domeniul agricol, este ca sunt unul din pionierii agriculturii private, care la randul meu cred ca am 4-5.000 de colegi cu care ma mandresc, ca datorita mie si-au luat inima in dinti. Sunt gura sparta, nu tin secrete si imi place sa ajut. In 94 am fost primul importator de combine New Holland din tara, am ajutat multi fermieri sa isi ia combina, cu banca, credite si toti pot confirma ca nu le-am cerut un cent. In 2004-2007 am ajutat 100 de ferme pentru cresterea porcilor, cu 1.250.000 euro fiecare , am fost la banca cu ei si acum toti lucreaza in piata. Ma simt extraordinar, chiar si dupa ce am intrat in politica, nu am gasit pe nimeni care sa ma injure sau sa ma scuipe, sau sa-mi reporseze ceva”, s-a confesat fermierul.

“Cea mai mare satisfactie este ca am doi baieti care se descurca singuri”

Mandria sa sunt cei doi baieti ai sai, care au preluat firma si se descurca de minune. El spune ca nu i-a ajutat si nu ii va ajuta sa ajunga in functii publice.
“Cea mai mare satisfactie este ca am doi baieti, unul de 23 si altul de 25 de ani, care se descurca singuri. Pentru mine faptul ca ai mei copii au inteles si traiesc pe picioarele lor, cred ca nu exita satisfactie mai mare cand vezi ca pot si nu se multumesc cu ce au si vor mai mult. Am avut satisfactii, ca spre deosebire de altii care au ajuns in functii publice, nu mi-am luat copii injectandu-i prin vreo instituie publica sa castige vre-un ban. Le-am spus veti ajunge acolo cand nu o sa mai fiu eu si daca meritati. Am avut niste proiecte cu ei pe fonduri europene, am stat trei ani pana au terminat facultatea, apucati-va vedeti cum se face, e usor sa le fac eu dar nu le veti pretui. (…) Cand mi-au spus ca au terminat cu fondurile si m-au intrebat noi acum ce mai facem? Acela a fost momentul in care le-am lasat firma”, ne-a mai spus Adrian Radulescu. (Alex Saulea)