Fenomenul rar care a alertat autoritățile din România. Ce transmite INFP, la 6 zile de la apariția meteoritului pe cer, la ora 22:00

Publicat: 17/07/2023 | 20:59
Ce transmite INFP despre meteoritul văzut pe cer / sursă foto: capturi video

În data de 11 iulie 2023, în jurul orelor 22:00, mai mulți cetățeni au fost martori la un moment astronomic pe cerul României. Mai cu seamă, fenomenul rar care a alertat autoritățile din țară este legat de un meteorit care a luminat cerul, a explodat și a format un „boom sonic”. De altfel, fenomenul a fost detectat imediat. Se crede că meteoritul ar fi picat în Bulgaria. Iată mai jos, în articol, ce transmite INFP despre apariția rară de pe cer.

La ora 21:49, în data de 11 iulie 2023, locuitorii din sudul țării au putut fi martori la un fenomen rar. Mai cu seamă, marți seara, cetățenii au rămas uimiți de apariția unui meteorit pe cer. De altfel, fenomenul astronomic a generat un sunet puternic, odată cu explozia lui. Fenomenul rar care a alertat autoritățile din România a fost detectat imediat. Atât stațiile de monitorizare a infrasunetelor, cât și cele trei stații ale Rețelei Seismice Naționale au captat semnalele acustice ale meteoritului. De altfel, mai multe informații au transmis reprezentanții INFP.

Vezi și CE S-A ÎNTÂMPLAT, DE FAPT, CU METEORITUL CARE A TRECUT DEASUPRA ROMÂNIEI. AUTORITĂȚILE S-AU FĂCUT DE RÂS

Ce a transmis INFP despre fenomenul rar de pe cerul României

Meteoritul a fost văzut de multe persoane, pe 11 iulie, în jurul orelor 22:00. De altfel, imaginile cu fenomenul rar au devenit virale pe rețelele de socializare.

„Conform Institutului Astronomic al Academiei Române, marți, 11 iulie 2023, la ora 21:49:54 (ora locală), în sudul României a fost observată explozia puternică a unui meteorit. Această explozie a fost urmată de un zgomot puternic (boom sonic), caracteristic oricărui obiect care se deplasează la viteze supersonice. Obiectul, cu o luminozitate mai mare decât cea a lunii pline, a luat foc în atmosferă, fenomenul luminos prezentând mai multe intensificări ale luminozității, asociate cu fragmentări datorate presiunii dinamice de-a lungul traiectoriei.

Stațiile INCDFP de monitorizare a infrasunetelor (IPLOR şi BURARI), amplasate în centrul şi nordul României au detectat explozia meteoritului. Semnalele infrasonice observate sunt caracterizate de frecvențe medii înalte, respectiv 1,9 Hz în cazul stației IPLOR şi 3,1 HZ, în cazul stației BURARI. Valorile medii ale azimuturilor (direcțiile de sosire ale semnalelor) măsurate prin prelucrarea automată a datelor înregistrate sunt 232o (IPLOR), respectiv 200o (BURARI). În urma analizei formelor de undă înregistrate de cele două stații româneşti de infrasunete, s-a observat că valorile maxime ale amplitudinii semnalelor au fost de 0.03 Pa – la IPLOR, respectiv de 0.04 Pa – la BURARI”, a transmis INFP.

De altfel, „semnale acustice generate de explozia meteoritului au fost înregistrate şi de trei stații ale Rețelei Seismice Naționale – RSN”.

Inițial, s-a crezut că ar fi vorba despre un aparat de zbor care are probleme de funcționare. Salvamontiștii din Gorj și Hunedoara au intrat în alertă, văzând obiectul luminos îndreptându-se spre masivul Vulcan. Raportarea s-a efectuat către 112. Se crede că meteoritul ar fi căzut în Bulgaria.

Vezi și SPERIETURĂ PENTRU NORVEGIENI! UN METEORIT S-A PRĂBUȘIT ÎN APROPIERE DE OLSO DUPĂ CE A LUMINAT CERUL

Sursă foto: capturi video