Fenomenul rar apărut la Marea Neagră, la o temperatură resimțită de -12 grade Celsius. Explicația unui expert

Publicat: 09/01/2024 | 18:32
Un fenomen rar a putut fi văzut pe litoralul românesc / sursă foto: Capturi video

Un fenomen rar a apărut la Marea Neagră, în această perioadă, la o temperatură resimțită de -12 grade Celsius. Acest lucru se întâmplă o singură dată la câțiva ani! Un expert a explicat de ce s-a creat senzația că marea „fierbe”. Totul este legat de diferența mare de temperatură dintre apa Mării Negre și aer! Vezi mai jos, în articol, informațiile.

Marea Neagră pare ca a atins un „punct de fierbere”, zilele acestea. Iar fenomenul rar, care apare o dată la câțiva ani, a atras privirile tuturor. Fenomenul a apărut la o temperatură resimțită de -12 grade Celsius. În termometre, însă, temperatura de pe litoral atinsese -5 grade Celsius. Fenomenul rar, care a putut fi observat cu ochiul liber, poartă denumirea de „fum de mare”. Practic, este un abur care a putut fi vizibil deasupra apei Mării Negre.

Persoanele care s-au aflat, astăzi, pe litoralul românesc au fost martore la un adevărat spectacol natural. Fenomenul rar, cunoscut drept „fum de mare”, poate fi văzut o dată la câțiva ani, iar un expert a explicat cum se formează. Aburul deasupra mării a putut fi văzut în apropierea  cazinoului din Constanța, dar și din alte părți alte litoralului.

Vezi și DESCOPERIRE EPICĂ ÎN MAREA NEAGRĂ A GEOLOGILOR. ÎN MOMENTUL IDENTIFICĂRII A FOST PRIMUL DIN LUME DE ACEST GEN

Marea Neagră, învăluită de abur – fenomenul poartă denumirea de „fum de mare”

Citește și FENOMENUL STRANIU APĂRUT PE CER ÎN ZONA BOTOȘANIULUI. SE ÎNTÂMPLĂ FOARTE RAR SĂ VEZI AȘA CEVA ÎN PRIMELE ZILE ALE ANULUI

Un expert a explicat cum se formează fenomenul rar apărut la Marea Neagră – ce este „fumul de mare”?

Fenomenul de la Marea Neagră a fost format în urma diferenței mari de temperatură.

„Diferență de temperatură destul de mare, 15 grade care determină o evaporare a apei din stratul de suprafață, acest fenomen spectaculos este amplificat și de vântul care bate cu o oarecare intensitate”, a explicat Dan Vasiliu, director GeoEcoMar.

De altfel, un cercetător de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină a precizat că acest fenomen apărut pe litoral este destul de rar. Practic, se creează senzația că marea „fierbe” – apare ceață deasupra apei.

„Este un fenomen destul de rar . Este un fenomen de fierbere, în ghilimele. Aerul uscat și rece se deplasează pe surpafața apei de mare, relativ mai caldă față de acesta. Este un fenomen de ceață deasupra apei”, a explicat Răzvan Mateescu, cercetător Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină, potrivit stirileprotv.ro.

Citește și FENOMEN SPECTACULOS PE CERUL ROMÂNIEI, ÎN A DOUA ZI DE CRĂCIUN! OAMENILOR DIN MAI MULTE ORAŞE NU LE-A VENIT SĂ CREADĂ CÂND AU VĂZUT ASTA

Sursă foto: capturi video Pro TV