Fenomenul meteo care capătă o altă proporție din cauza efectelor negative produse de încălzirea globală. La ce trebuie să ne așteptăm în viitor

Publicat: 19/11/2023 | 20:15
Sursă foto: Pixabay

Încălzirea globală a devenit un subiect de interes mondial, mai ales că efectele fenomenului se resimt tot mai frecvent și au devenit tot mai neașteptat. Fie că este vorba despre riscurile de secetă, incendii sau valuri de căldură, o serie de fenomene meteo capătă alte proporții. Care este fenomenul meteo care capătă o altă proporție din cauza încălzirii globale. La ce trebuie să ne așteptăm în viitor.

Este vorba despre intensitatea uraganelor, fenomen meteo care se produce în zonele tropicale, acolo unde există condiții favorabile ca acestea să ia ”naștere”, dar și în Statele Unite ale Americii și pe teritoriul Mexicului.

Citește și: LAPOVIȚĂ ȘI NINSOARE ÎN ROMÂNIA, LA SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ. CE NE AȘTEAPTĂ ÎNTRE 10 ȘI 12 NOIEMBRIE, CONFORM ULTIMEI PROGNOZE METEO OFERITĂ DE ANM

Fenomenul meteo care devine tot mai periculos din cauza încălzirii globale

Uraganul se formează dintr-un grup de furtuni care cresc în intensitate. Acest fenomen meteo ”iubește” umiditatea, astfel  are nevoie să fie alimentat de temperatura și umezeala oceanului. Pe măsură ce furtunile se deplasează pe oceanele calde, ele atrag mai mulți vapori de apă și căldură. Acest lucru înseamnă vânt mai puternic, precipitații mai abundente și mai multe inundații atunci când furtunile ajung pe uscat.

Valul de furtună se produce atunci când apele se ridică peste nivelul normal și sunt împinse de vânt spre interior. Acest fenomen este agravat de creșterea nivelului mării, care este declanșată de încălzirea globală cauzată de om, pe măsură ce apele mai calde ale oceanelor se extind și gheața terestră se topește.

Nivelul mediu global al mării a crescut deja cu o jumătate de metru din 1900 – aproape patru din acești centimetri din 1970 – pe măsură ce țările s-au dezvoltat și populația a crescut. Nivelul mai ridicat al mării poate împinge mai multă apă în interiorul uscatului în timpul valurilor de furtună cauzate de uragane.

În urma încălzirii globale, uraganele au devenit cele mai violente furtuni de pe Pământ. Viteza de intensificare a crescut, ca rezultat al schimbărilor climatice. Conform măsurătorilor, în ultimii ani, uraganele din Statele Unite ale Americii au crescut de 3 ori în intensitate și sunt de 3 ori mai frecventă.

Ca rezultat al schimbărilor climatice, viteza de intensificare a uraganelor a crescut semnificativ în Atlantic. Pe lângă aceste schimbări, cercetătorii au semnalizat o încetinire a deplasării acestora. Asta înseamnă o creștere semnificativă a distrugerilor provocate, potrivit EDF.ORG.

Pe măsură ce clima se încălzește, locuitorii din zonele afectate de uragane se vor confrunta cu vijelii mai puternice, valuri de furtună mai mare și precipitații record în timpul sezonului uraganelor, acesta fiind și motivul pentru care devin mai distructive.