Fenomenul meteo care apare o dată la 100 de ani. Tocmai a lovit în plin, sunt și români afectați

Publicat: 01/06/2023 | 16:10
Gigi Becali, gata să îi ajute pe oamenii din Galați. Sursă foto: Facebook

Inundațiile devastatoare fac ravagii în nord-estul Italiei, acolo unde există o comunitate foarte mare de români. Zeci de persoane au murit și mii de locuințe au fost distruse. 

Bologna este zona cea mai afectată de inundațiile din ultima perioadă. Nord-estul Italiei este sub ape din cauza unui fenomen meteo extrem de rar, care se produce o dată la 100 de ani. 17 persoane și-au pierdut viața și zeci de locuințe au fost distruse. Timp de trei săptămâni au fost înregistrare trei perioade de ploi abundente, care au dus la adevărate dezastre naturale, inundații, alunecări de teren, dar și uriașe pagube materiale. Totodată, rapoartele specialiștilor arată faptul că ultimul dezastru, de o asemenea amploare, a avut loc în urmă cu peste 80 de ani, în anul 1939.

Italia se află sub amenințarea inundațiilor și a alunecărilor de teren

Vezi și: VACANȚĂ DEZASTRUOASĂ DE RUSALII PENTRU UN ROMÂN, CARE VOIA SĂ PLECE ÎN ITALIA. CE A AFLAT CU DOAR CÂTEVA ZILE ÎNAINTE DE PLECARE

Potrivit Institutului Italian pentru Protecţia şi Cercetarea Mediului (ISPRA), aproximativ 94% din localitățile din Italia se află în pericol de inundații și alunecări de teren, în special în zona de nord-est a țării.

Astfel, în cadrul unui raport întocmit de experții WWA (World Weather Attribution), care cercetează efectele încălzirii globale și anumite fenomene meteorologice, în această perioadă, ploile și precipitațiile nu au fost mai frecvente ca în mod obișnuit, potrivit Agerpres.

„Precipitaţiile extreme nu au devenit mai probabile din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. Rezultatele noastre statistice recunosc caracterul excepţional al unui astfel de eveniment”, a declarat Davide Faranda, coautor al raportului şi climatolog la Institutul Pierre Simon Laplace.

Totodată, inundațiile din zona Emilia-Romagna ar fi fost cauzate de efectele unei secete de acum 2 ani, efecte ce vor avea repercusiuni și în alte zone ale Italiei. Pământul a rămas mult prea uscat, ceea ce a însemnat că a devenit incapabil să absoarbă precipitațiile abundente.

„Deşi episoadele de ploi abundente de primăvară nu se intensifică în Emilia-Romagna, precipitaţiile extreme se intensifică în alte părţi ale Italiei”, a mai spus Davide Faranda.

Vezi și: ALERTĂ PENTRU ȘOFERII CARE AU ASTFEL DE PLĂCUȚE DE ÎNMATRICULARE! SUNT INTERZISE CU DESĂVÂRȘIRE