Florinela Georgescu, director de prognoze în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit explicații despre fenomenele meteo petrecute în această vară în România. De ce simțim că ne topim, chiar și în zilele în care plouă.
Vara din acest an a venit cu schimbări climatice severe, fenomene meteo extreme, mase de aer extrem de uscate și valuri de căldură. Schimbările climatice au și o explicație științifică, ce a fost oferită de către Florinela Georgescu, director de prognoze în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Potrivit expertului ANM, masele de aer care au adus valurile de caniculă din nordul Africii au avut de traversat Marea Mediterană, încărcându-se cu umezeală, ceea ce înseamnă că aerul cald a ajuns în România însoțit și de umezeală. Astfel, în cazul unor ploi de scurtă sau foarte scurtă durată, în condițiile în care masa de aer este foarte uscată, iar temperaturile ajung până la 38 de grade, picăturile de apă riscă să nu mai ajungă la nivelul solului. Totodată, directorul de prognoze în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie a menționat faptul că, în ultimii ani, temperaturile din România de la nivelul solului, în verile caniculare, s-au înregistrat și cu 20-25 de grade mai mult decât cele din aer.
”Au fost ploi de scurtă și de foarte scurtă durată. De multe ori, instabilitatea atmosferică s-a manifestat prin vijelii, descărcări electrice, chiar averse de grindină și mai puțin prin apa mult așteptată. Intră în categoria manifestărilor severe de vreme, pentru că tipul de masă de aer, felul cum se stratifică această masă de aer a favorizat, mai degrabă, aceste extreme și mai puțin ploile.
O aversă care se produce la 35 – 38 de grade, într-o masă de aer foarte uscată, riscă, ca, de fapt, picătura să nu mai ajungă la nivelul solului. Vorbim despre val de căldură atunci când temperatura este peste media perioadei două – trei zile, ori acum ar trebui să schimbăm puțin definiția, pentru că ajungem la două – trei săptămâni cu un regim de vreme aproape neschimbat”, a spus Florinela Georgescu, pentru dcnews.ro.
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru începutul lunii septembrie 2023. Valorile termice vor fi în general apropiate de cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul României. Sunt așteptate temperaturi cuprinse între 23 și 32 de grade Celsius, cele mai ridicate valori fiind în Câmpia Română. Nu este exclusă ploaia, mai ales în zona montană și submontană.
”Debutăm cu o toamnă mai caldă decât în mod obișnuit având în vedere deja regimul de temperaturi care, mâine, la scara întregii țări, se va situa între 23 până la 32 de grade, cu cele mai ridicate valori în Câmpia Română. O vreme frumoasă din punct de vedere termic, local, în sud-estul țării, chiar călduroasă, pentru că 32 de grade caracterizează o vreme călduroasă pentru un debut de toamnă.
Avem și o probabilitate de a mai înregistra averse, în special în zona montană și submontană, așa cum menționam anterior, nu la intensitatea celor văzute în ultimele 24 de ore”, a spus Elena Mateescu, director ANM.
Spre sfârșitul primei săptămâni din septembrie sunt așteptate temperaturi cuprinse între 33 și 34 de grade Celsius, în special în sudul țării, urmând ca în săptămâna 7-13 septembrie vremea să se răcească. Temperaturile vor scădea, iar maximele nu vor depăși 25 de grade Celsius.
”Săptămâna următoare va debuta însă cu o vreme în răcire, în special în jumătatea de sud-est, acolo unde temperaturile se vor situa doar până la cel mult 25 de grade Celsius, în timp ce în partea de vest vom mai consemna valori peste pragul unei zile de vară, peste 25 de grade Celsius”, a conchis Elena Mateescu la Antena 3 CNN.