Un fenomen cu totul special are loc la Marea Neagră, în această perioadă. Turiștii și localnicii sunt martori în fața unui moment în care apa mării își schimbă culoarea. Privitorii au rămas uimiți de spectacolul natural din zona Costinești – 23 August. De altfel, specialiștii au explicat cum se formează acest fenomen. Detaliile se regăsesc mai jos.
Atât localnicii, cât și turiștii aflați la malul Mării Negre au putut fi martori în fața unui fenomen cu totul special. Marea și-a schimbat culoarea, iar fenomenul a putut fi văzut în partea sudică a litoralului, în zona Costinești – 23 August. Pentru că malul este mai abrupt în zona respectivă, fenomenul a putut fi admirat mai mult de trecători. De altfel, speciliștii au explicat motivul pentru care apa a căpătat culoarea turcoaz.
Fenomenul este provocat de dezvoltarea algelor verzi în apropierea țărmului. Algele rețin carbonul care se dizolvă în Marea Neagră. De altfel, turiștii și localnicii se pot bucura de un adevărat tablou natural, mai ales că în anumite zone ale litoralului au înflorit macii.
„Este vorba despre multiplicarea unei alge. Aceste alge sunt foarte importante, pentru că rețin carbon. Carbonul în exces din aer se dizolvă în mare și formează acid carbonic. Acum, cu aceste construcții desfășurate în ultima vreme, există și mai mult calciu. Astfel, se creează premisele ca aceste alge să se dezvolte”, a explicat biologul Adrian Bilbă, la Antena 3 CNN.
Vezi și FENOMENUL DIN CLUJ-NAPOCA CE PARE RUPT DE REALITATE. CE ESTE „NORUL OZN”
De altfel, un alt fenomen de la Marea Neagră care a atras atenția a fost legat de culoarea roșiatică pe care a căpătat-o apa. În luna februarie a acestui an, cercetătorii din cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au luat probe din apă. Nuanța roșiatică ar fi fost provocată în urma lucrărilor de extinere costieră (fiind vorba despre argila roșiatică). Vezi AICI mai multe detalii. Totuși, fenomenul a apărut și anul trecut, în aprilie, iar turiștii au rămas impresionați de modul în care arăta apa mării.
Sursă foto: capturi video Antena 3 CNN