Fenomenul ascuns în spatele schimbărilor bruște de temperatură ne poate da viața peste cap. La ce trebuie să fii atent când ANM anunță diferențe mari, de la o zi la alta

Publicat: 13/12/2023 | 23:19
Temperaturile scăzute pot crește tensiunea arterială/ sursă foto: Facebook

Efectele negative ale sezonului rece pot influența starea de sănătate a persoanelor vulnerabile. Specialiștii trag un semnal de alarmă și confirmă faptul că temperaturile scăzute și schimbarea bruscă a vremii pot duce la agravarea bolilor cardiovasculare. 

Conform cardiologul Silviu Dumitrescu, reacția organismului la frig este să producă vasodilatație, ceea ce înseamnă că presiunea arterială va crește – lucru fiziologic normal în timpul expunerilor la temperaturi scăzute. Totodată, această reacție poate duce la agravarea bolilor cardiovasculare. Persoanele hipertensive vor experimenta o creștere suplimentară a tensiunii arteriale.

Citește și: METEOROLOGII ANM AU FĂCUT ANUNȚUL! CUM VA FI VREMEA ÎN ROMÂNIA ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN ANUL 2024

Frigul poate crește tensiunea arterială

Deși tensiunea arterială este în general mai mare iarnă și mai mică vara, specialiștii recomandă ca persoanele vulnerabile, în special categoria celor care sunt hiperactivi și au o variație mare a tensiunii arteriale în mod obișnuit – cei care au tensiunea crescută din cauza stresului, emoțiilor, stărilor de tensiune etc- să fie precauți atunci când se expun la condiții meteo deosebite.

Tensiune arterială poate fi afectată și de schimbările bruște de temperatură, de la umiditate, lipsa soarelui, înghețul, creșterea precipitațiilor sau din cauza presiunii atmosferice. De cele mai multe ori, persoanele de peste 65 de ani sunt cele sunt predispuse să simtă cel mai mult aceste oscilații.

„Reacția organismul lui la frig este să facă vasoconstricție, adică vasele să se strângă și evident presiunea arterială să crească. Acest lucru este un lucru fiziologic pe care îl experimentăm toți atunci când ne expunem la temperaturi scăzute. Mai ales dacă este o furtună. Adică nu doar temperatură scăzute, ci vânt puternic și condiții meteo deosebite. La hipertensivi, această reacție normală a organismului este augmentată. Adică avem o creștere suplimentară a tensiunii arteriale și există o categorie de hipertensivi la care acest tip de reacție este și mai mare: acei hipertensiv care ne spun că au o variație mare a tensiunii arteriale în mod obișnuit.

Adică persoanele care își cresc tensiune arterială în circumstanțe de tipul: stres, emoții, stări de tensiune, suprasolicitări de orice fel. Aceste persoane trebuie să fie cele mai avizate asupra riscului de a-și crește tensiunea atunci când se expun la condiții meteo deosebite. Pentru că studii recente au arătat că, această categorie de persoane care au o variabilitate a tensiunii arteriale crescut, au, evident, și în situația asta, un răspuns presor excesiv, adică o creștere mare a tensiuni arteriale.”, a explicat cardiologul Silviu Dumitrescu, pentru Antena 3 CNN.

Citește și: GABRIELA PRISĂCARIU A AJUNS DE URGENȚĂ LA SPITAL! CE S-A ÎNTÂMPLAT CU PARTENERA LUI DANI OȚIL: „ÎMI BUBUIE CAPUL”