Fenomenele astronomice pe care nu trebuie să le ratezi în 2023. Este un an deosebit, iată ce urmează

Publicat: 16/05/2023 | 19:35
Sursă foto: Pixabay

Telescopul spațial James Webb care a valorat 10 milioane de dolari și a fost construit în decursul a 3 decenii, le permite astronomilor să observe detalii mult mai clare ale universului. În imagini se arată spațiul cosmic, galaxiile, constelațiile, planetele, găurile negre și alte fenomene astronomice.

Deși nu se anunță a fi foarte spectaculos pentru pasionații de astronomie din România, anul acesta este, totuși, interesant prin prisma numeroaselor fenomene care vor fi observate din diverse locuri ale globului. În cursul anului 2023 vom asista la fenomene astronomice cu adevărat spectaculoase. „Capul de afiș” va fi  apariția senzațională a planetei Venus, dar și o eclipsă de Lună, care va face spectacol pe cer.

Anul acesta vor avea loc 4 eclipse de lună

Dintre fenomenele astronomice care vor avea loc în cursul acestui an, 4 vor fi eclipse. Astfel, până în luna octombrie se vor produce două eclipse de Soare și două de Lună, fiecare cu particularitățile ei. Din nefericire, doar eclipsele lunare vor putea fi observate și din România, alături de alte 18 fenomene astronomice, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, București. Prima eclipsă a avut loc deja pe data de 5 mai, iar următoarea va putea fi văzută pe 28 octombrie, fiind una parțială.

(CITEȘTE ȘI: PRIMA GAURĂ NEAGRĂ CARE PLUTEȘTE, DESCOPERITĂ DE TELESCOPUL HUBBLE. ASTRONOMII PREVĂZUSERĂ EXISTENȚA SA, DAR ACUM AVEM DOVADA)

Dintre fenomenele astronomice care vor avea loc în cursul acestui an, 4 vor fi eclipse (Foto: pixabay)

Anul acesta se vor vedea ploile de meteori și planeta Venus

Dacă în luna martie am avut prilejul de a observa foarte bine planeta Venus, cât și apropierea dintre aceasta, Mercur și Martie, ei bine, anul acesta vom avea parte de și mai multe fenomene astronomice. Ploile de meteori vor fi foarte ușor de văzut, deoarece va fi Lună Nouă.

Din mai și până în august, oamenii se vor putea bucura de fenomenul spectaculos. Geminidele, de exemplu, reprezintă o ploaie de meteori provocată de un obiect denumit 3.200 Phaethon, despre care se crede că ar fi o cometă stinsă. Meteorii din acest roi se află în mișcare lentă și sunt vizibili, de obicei, între 7 și 17 decembrie. Maximul de activitate va avea loc pe 13-14 decembrie, cu o rată de până la 120 de meteori/ oră.

Alte fenomene ce vor avea loc în acest an

  • 4 iunie- Planeta Venus la elongație estică maximă
  • 21 iunie- Solstițiul de vară
  • 28-29 iulie-Maximul curentului de meteori Delt Aquaridele
  • 12-13 august-Maximul curentului de meteori Peseidele
  • 27 august- Planeta Saturn opoziție
  • 19 septembrie- Planeta Neptun la opoziție
  • 23 septembrie- Echinocțiul de toamnă
  • 21-22 octombrie- Maximul curentului de meteori Orionidele
  • 9 noiembrie- Ocultație Lună- Venus
  • 13,14 decembrie- Maximul curentului de meteori Geminidele
  • 22 decembrie- Solstițiul de iarnă

(VEZI ȘI:ORIONIDELE. CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND PĂMÂNTUL TRECE PRIN COADA COMETEI HALLEY)