Fenomene meteo bizare în România. Grindină de un metru grosime la Constanța și o tornadă în Tulcea

Publicat: 27/10/2020 | 07:59
Populația a fost sfătuită de reprezentanții IGSU să nu se deplaseze prin curenți de apă, să nu se deplaseze cu autoturismul în zona inundată

În satul Palazul mic din județul Constanța s-a produs un fenomen meteo mai puțin obișnuit. A plouat cu grindină, iar gheața căzută atinge în unele locuri chiar 1 metru grosime. Totodată, în comuna tulceană Tatanir sătenii au fost martorii unei tornade.

Mai precis, în cursul zilei de luni, satul Palazul Mic din comuna Mihail Kogalniceanu, a fost acoperit cu un strat consistent de gheață, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

„Viitura a afectat o locuință în care se aflau 5 persoane (3 adulți și 2 copii). Stratul de grindină acumulat s-a revărsat în gospodărie și a blocat accesul în casă. Toate persoanele care se aflau în interior au fost evacuate și sunt în siguranță, fără probleme medicale.

Din cauza viiturii produse, trei mașini au fost mutate la o distanță de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost afectate”, mai transmite ISU.

Tornada din Tulcea

Locuitorii din Tatani, județul Tulcea, au crezut că sunt martorii unei tornade. Într-o intervenție în direct la Antena 3, Mihai Huștiu meteorolog ANM a declarat că a fost vorba mai degrabă despre un vârtej de praf.

„Acel Dust Devil, să zic așa. El s-a format în condiții de mișcări ascendențe, descendente. Instabilitatea oricum a fost accentuată pe parcursul întregii zile. A fost și destul de cald. Temperaturi de 20-21 de grade. Dar nu este o tornadă în adevăratul sens al cuvântului, ci acel vârtej de praf care se formează pe sol uscat, în zone mai aride.

Toată partea de sud-est a țării a avut parte astăzi de fenomene mai potrivite sezonului cald, nicidecum pentru final de Octombrie”, a spus el.

https://www.youtube.com/watch?v=btNqRU-_I2w&feature=emb_title

Cod galben de inundații

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică COD GALBEN care vizează posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din județele Tulcea și Constanța.

Populația a fost sfătuită de reprezentanții IGSU să nu se deplaseze prin curenți de apă, să nu se deplaseze cu autoturismul în zona inundată, iar cazul în care sunt surprinși de viitură, să se urce către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.

Citește și: Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni. Unde va ninge și unde va ploua