Pe 22 septembrie 2024, începe oficial toamna din punct de vedere astronomic, marcând echinocțiul de toamnă. După această dată, ziua începe să se scurteze treptat, iar noaptea devine tot mai lungă până la solstițiul de iarnă, care va avea loc pe 21 decembrie.
Înainte de echinocțiul de toamnă, ne putem bucura de un fenomen cosmic rar: o explozie la mii de ani-lumină distanță de Pământ va crea o „nouă stea” pe cerul nopții.
În această toamnă, din emisfera nordică va fi vizibilă explozia unei stele din constelația Corona Borealis. Un astfel de fenomen se întâmplă doar o dată la 80 de ani.
NASA a anunțat în aprilie că T Coronae Borealis, o stea pitică albă situată la 3.000 de ani-lumină de sistemul solar, este de așteptat să explodeze ca o nova în această toamnă. Conform Forbes, acest eveniment este rar și se produce la fiecare 80 de ani, fiind astfel un fenomen unic în viață.
Pentru orice altă lume din apropiere, o explozie de tip nova ar fi catastrofală. Însă, pentru observatorii de pe Pământ, aflați la 3.000 de ani-lumină distanță, „cataclismul este fascinant”, a explicat Bradley Schaefer, astrofizician la Universitatea de Stat din Louisiana, conform NY Times.
Nova este o explozie a unei stele care o face să devină temporar mai strălucitoare, înainte de a reveni la starea sa inițială.
Novele apar în sisteme binare sau duble, cunoscute sub numele de variabile cataclismice. În trecut, astronomii foloseau termenul de nova pentru a descrie toate corpurile cerești care deveneau brusc vizibile cu ochiul liber. Astăzi, cu ajutorul tehnologiei de spectroscopie, astronomii pot distinge între novele și supernovele, care sunt similare, dar cu modificări mai profunde ale formei inițiale.
Conform Wikipedia, o explozie nova apare atunci când două stele foarte apropiate interacționează, iar forța gravitațională a uneia dintre ele atrage atmosfera celeilalte. Când atmosfera acumulată devine suficient de densă, are loc o explozie, făcând ca steaua să strălucească intens și să fie vizibilă cu ochiul liber. După această explozie, stelele revin la starea lor inițială, relativ neschimbată.
Durata necesară pentru ca o nova să atingă maximul de strălucire și apoi să revină la forma inițială variază. Unele nove rapide ating maximul de strălucire în câteva zile și își mențin strălucirea timp de câteva ore până la o săptămână, în timp ce novele lente (adesea cele mai strălucitoare) pot străluci luni de zile sau chiar ani.
O pitică albă poate genera mai multe erupții de tip nova, atâta timp cât hidrogenul suplimentar de la steaua sa companion continuă să se acumuleze pe suprafața sa.
Un exemplu de astfel de pitică albă este RS Ophiuchi, care a avut șase erupții cunoscute (în 1898, 1933, 1958, 1967, 1985 și 2006).