Zilele acestea, vremea rea s-a dezlănțuit în România. Regiunile țării au fost traversate de furtuni violente, descărcări electrice, vânt puternic și ploi torențiale. De altfel, vremea a adus la „pachet” temperaturi oscilante – dacă în anumite zone s-au înregistrat peste 40 de grade Celsius, într-o zonă montană a fost înregistrată o minimă de până la -1 grad Celsius (localitatea Doda Pilii din Munţii Apuseni). De altfel, furtuna violentă din stațiunile Mamaia și Năvodari a adus la mal un adevărat covor de scoici, melci, crabi și căluți de mare. Iată detaliile mai jos, în articol.
România a fost traversată, zilele acestea, de furtuni și caniculă. Temperaturile din termometre au oscilat, în această perioadă. Dacă în anumite orașe s-au înregistrat peste 40 de grade Celsius în termometre, într-o localitate de la munte localnicii au avut un real șoc. În toiul verii, în localitatea Doda Pilii din Munții Apuseni, noaptea trecută, s-a înregistat -1 grad Celsius. Pe de altă parte, localitatea Horia din județul Tulcea a fost inundată în urma furtunii violente. Într-o singură zi a plouat cât pentru două săptămâni. De altfel, un fenomen straniu a avut loc și la malul mării, după ce furtuna a lovit stațiunile Mamaia și Năvodari.
Vezi și NICI METEOROLOGII NU MAI ÎNȚELEG NIMIC: ZĂPADĂ ÎN MIJLOCUL VERII. UNDE A VENIT IARNA ÎN IULIE
Nici litoralul românesc nu a fost „iertat” de vremea oscilantă. Stațiunile de la malul mării au fost lovite de furtuni violente. Și, în urma acestora, au fost aduse la mal scoici, crabi, căluți de mare, alge și melci. Asociațiile de protecţia consumatorului susțin că acest fenomen poate reprezenta un pericol pentru oameni. Însă turiștii nu s-ar fi arătat foarte deranjați de ce a adus furtuna la mal, în stațiuni. De altfel, nisipul ar urma să fie curățat în această noapte.
Încă de la primele ore ale dimineții, turiștii veniți pe plajele din stațiunile Mamaia și Năvodari au putut observa un „covor” de scoici, crabi, căluți de mare, alge și melci. Marea a înaintat 15 metri, iar, după ce apa s-a retras, pe plajă au rămas viețuitoarele marine. Totuși, acest aspect ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate, iar cumulul de scoici, adus pe plajă în urma furtunii violente, ar fi trebuit curățat de cei de la Apele Române. De altfel, fenomenul este unul natural, în urma acestor condiții meteo.
„E prima oară, cred, în 20 de ani, când văd atâtea scoici pe plajă”, a spus un turist, întrebat de acest fenomen straniu.
Sursă foto: capturi video Observator – Antena 1, Pixabay