Fenomen meteo extrem în România. Meteorologii ANM au lansat avertizarea, durează două zile

Publicat: 26/09/2023 | 14:32
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe din România/ sursă foto: ANM

Anunț important pentru români! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de vânt puternic în mai multe județe din țară și în București. Care sunt, de fapt, zonele afectate de rafalele de vânt.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), marți și miercuri, 26 și 27 septembrie, a fost emisă o avertizare de cod galben de vânt puternic în București și alte 11 județe din sud-estul României.

  • București
  • Tulcea
  • Constanța
  • Brăila
  • Ilfov
  • Prahova
  • Giurgiu
  • Argeș
  • Teleorman
  • Călărași
  • Dâmbovița

ANM a emis un cod galben de vânt puternic în București

Citește și: SEPTEMBRIE 2023 ATINGE, DIN PUNCT DE VEDERE AL TEMPERATURILOR, UN RECORD DIN 1994. ANM A VENIT CU NOI PRECIZĂRI DESPRE PROGNOZA METEO A LUNII SEPTEMBRIE

Vântul va sufla cu viteze de 55-65 km/h, iar pe litoralul românesc va depăși chiar și 70 km/h: ”Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 55-65 km/h, iar pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre rafalele vor depăși 70 km/h”, potrivit ANM.

În București, temperaturile maxime vor ajunge și la 30 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa în jurul valorilor de 14-17 grade Celsius. Avertizarea meteo este valabilă de marți, 26 septembrie, începând cu ora 10:00 până miercuri 27 septembrie 2023, la ora 21:00.

Avertizarea de cod galben de vânt puternic a venit la doar o zi de când mai multe județe din România au fost sub cod galben și portocaliu de ploi torențiale și vijelii. În perioada 24-25 septembrie, s-au înregistrat perioade cu rafale de vânt de până la 70 km/h, vijelii, descărcări electrice și grindină în mare parte din România.

”În Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Olteniei vor fi perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 55…70 km/h şi pe alocuri grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 25…30 l/mp şi izolat de peste 40…50 l/mp. În judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj şi zona de munte a judeţului Hunedoara vor fi averse torenţiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 40…50 l/mp şi izolat de peste 70 l/mp”, potrivit informațiilor ANM.

Temperaturi record în luna septembrie 2023

Potrivit experților ANM, prima lună de toamnă din acest an a început cu temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă, cu maxime de până la 34 de grade Celsius, temperaturi ce au atins un nou record. Vremea a început să se strice în urmă cu doar câteva săptămâni, astfel, se poate spune că românii au avut parte de o vară prelungită cu încă 3 săptămâni. Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, temperaturile vor continua să rămână ridicate până în jurul datei de 30 septembrie, cu posibilitatea de înregistrare a unui nou record din punct de vedere al fenomenelor meteo de instabilitate.

„Este posibil să consemnăm o lună septembrie 2023 printre cele mai călduroase luni septembrie din istoria măsurătorilor. În țara noastră, la acest moment, ne situăm ca fiind a doua perioadă cea mai caldă din istorie, cu abatere termică pozitivă de 3,6°C cea mai caldă lună istorie fiind până în prezent luna septembrie a anului 1994, cu 4,2°C, iată la diferență de numai 0,6°C.

Așadar, o primă lună de toamnă mai degrabă cu caracteristicile unei veri târzii. Vor mai fi posibile averse, în special în zona montană, dar și în partea de nord-nord-vest a țării. Cu siguranță însă nu la cotele pe care le-am avut atunci când am avut trei zile consecutiv avertizări meteorologice de cod galben amendate de alerte meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu sau chiar cod roșu”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.