Fenomen bizar în SUA. Telefoane vechi, ce ar fi valorat câteva sute de dolari, sunt scoase la vânzare la prețuri fabuloase. Motivul? Aceste dispozitive au aplicația TikTok instalată, aplicație care nu mai poate fi descărcată oficial din App Store sau Google Play.
TikTok a devenit recent subiectul unui scandal de proporții în SUA, fiind interzisă temporar de autorități. În urma acestor evenimente, telefoanele care au încă aplicația instalată au devenit extrem de căutate. Platformele de vânzări la mâna a doua, precum eBay, sunt pline de anunțuri care oferă telefoane vechi, dar cu TikTok instalat, la prețuri care sfidează logica.
(CITEȘTE ȘI: TIMPUL PETRECUT PE REȚELELE DE SOCIALIZARE NE AFECTEAZĂ CREIERUL. CUM SE MANIFESTĂ FENOMENUL ”BRAIN ROT”)
Așa cum spuneam, americanii sunt în impas după ce aplicația TikTok a fost interzisă și nu se mai poate descărca din App Store sau Google Play. Însă, unii au speculat momentul și au transformat totul într-o afacere profitabilă. Acum un telefon cu aplicația instalată se vinde cu sute de mii de dolari.
Exemplele sunt șocante. Un iPhone 12 Pro Max, vechi de aproape cinci ani, a fost listat pe eBay la un preț incredibil de 50.000 de dolari. Alte oferte „mai modeste” pornesc de la 1.000 de dolari și pot ajunge până la 30.000 de dolari. Proprietarii acestor dispozitive speculează faptul că TikTok nu mai poate fi descărcat din surse oficiale, iar utilizatorii care vor să-și păstreze accesul la aplicație sunt dispuși să plătească sume uriașe.
Pe de altă parte, experții avertizează că achiziționarea telefoanelor second-hand vine cu riscuri. Astfel de dispozitive pot avea instalate programe dăunătoare sau virusuri care compromit securitatea datelor personale, au avertizat specialiștii în securitate cibernetică.
Această „criză” a fost declanșată după ce aplicația TikTok a fost temporar interzisă timp de 16 ore în SUA. Deși platforma a devenit din nou funcțională, aceasta este inaccesibilă pentru descărcare, iar ByteDance, compania care o deține, trebuie să ia măsuri urgente. Administrația americană a oferit o extensie de 75 de zile pentru ca TikTok să găsească o soluție.
Una dintre cerințele principale este ca un investitor american să devină coproprietar al platformei, pentru a respecta legislația locală. Printre cei care și-au exprimat interesul pentru achiziționarea TikTok se numără Elon Musk și celebrul vlogger Mr. Beast, dar deocamdată nu s-a ajuns la un acord concret.