De data aceasta, Marea Neagră și-a arătat o altă „față”. De câteva zile, culoarea apei este roșiatică, iar tranziția de nuanțe poate fi percepută ca un spectacol al naturii. Deși, la prima vedere, de exemplu, ar putea părea un fenomen bizar în stațiunea Olimp, specialiștii susțin că există un motiv pentru care marea și-a schimbat culoarea. Iată mai jos, în articol, detaliile.
Este, cu adevărat, un spectacol natural inedit. Persoanele care s-au plimbat în anumite zone ale litoralului au putut observa că apa și-a schimbat culoarea. Marea Neagră a devenit, cel puțin spre mal, mai roșiatică. Acest fenomen bizar în stațiunea Olimp, captat în imagini, nu a fost ignorat nici de specialiști. Există un motiv pentru care nuanța apei s-a schimbat.
Pe rețelele de socializare, o tânără a încărcat câteva imagini de la malul mării. În fotografii, se poate observa că, spre mal, apa a căpătat o altfel de nuanță. Utilizatorii care au observat imaginile s-au arătat încântați de acest fenomen care, însă, nu are loc atât de des.
Vezi și TAXA DE TURIST DIN 2023. STAȚIUNILE ÎN CARE SE APLICĂ LEGEA, ÎNCEPÂND DE ANUL ACESTA
Totuși, există și câteva explicații referitoare la culoarea pe care Marea Neagră a căpătat-o, cel puțin în stațiunea Olimp.
Potrivit biologului Adrian Bâlbă, există probabilitatea ca anumite depozite argiloase să fi participat la crearea acestui spectacol natural. Mai cu seamă, sedimentele marine ar fi fost ridicate în apă, apărând, astfel, nuanța roșiatică. Nu există vreun pericol, susține biologul. În plus, ar fi vorba despre un amestec de lut, argilă, siliciu și oxid de fier.
Pe de altă parte, nu s-ar lua în considerare ca fenomenul să apară în urma temperaturii scăzute a apei. De asemenea, nu ar fi vorba nici despre o explozie de alge roșiatice, pentru că, în acest caz, este nevoie ca temperatura apei să fie mai ridicată. Acest fenomen a putut fi văzut și în alte zone, precum Crimeea.
„Culoarea roșiatică a valurilor la Olimp a apei mării se datorează probabil unor particule în suspensie din ridicarea unor sedimente marine. E un fenomen natural, lut, argilă, oxid de fier, siliciu, nimic periculos nici pentru noi, nici pentru vietățile marine.
Fenomenele acestea s-au mai întâlnit în sudul Crimeei, Sevastopol și nu numai. Temperatura mării este în continuare scăzută, 10-12 grade, și nu ne putem gândi la o explozie de alge de culoare roșiatică, este nevoie de o temperatură mai mare. Oamenii de specialitate vor veni în zilele următoare cu mai multe detalii”, a declarat biologul, arată observatornews.ro.
Vezi și LIBER LA MARE DE 1 MAI! CE SURPRIZE ÎI AȘTEAPTĂ PE TURIȘTII ROMÂNI ȘI STRĂINI ANUL ACESTA
Sursă foto: Facebook Florentina Marin