Femeile sunt înnebunite de fructele din grădina acestui bărbat din Iași. Ce se întâmplă dacă le mănâncă
După trei ani de lucru în Spania, Iulian Florin Vieru, în vârstă de 32 de ani, s-a decis să se întoarcă în țară și să încerce să își deschidă o afacere. Tânărul din Iași s-a informat despre ce culturi s-ar potrivi pentru o suprafață mică de teren agricol din satul bunicilor săi, satul Sticlăria, din Scobinți, și a început treaba.
El a ales că cultive fructele goji, considerate a fi „fructele tinereții vesnice”, care sunt folosite în medicina chineză, fiind originare din China. Investitia totală în cei 1.000 de metri patrati din curtea bunicii a fost de 12.000 de lei, aproape 3.000 de euro. „Cand m-am intors in tara am cautat, m-am informat si nu stiam ce sa cultiv sau sa plantez. Initial am vrut sa pun pomi fructiferi. Dar m-am razgandit si in cele din urma am mers pe goji, dupa ce am citit si am vorbit cu oameni din alte judete care mai pusesera goji si erau multumiti. Nu m-am asteptat la profit imediat si am zis ca mai intai testez piata. Nu aveam niciun fel de experienta in cresterea plantei de goji.
Neavând suficienti bani pentru a cumpara materialul saditor, am ales varianta semintelor. Am cumparat semintele, le-am plantat, iar astazi avem 455 de arbusti goji, mari si frumosi, pe o suprafata de 1.000 metri. Totul a început în anul 2015 si am zis sa fie un cadou pentru fiica mea nenascuta la acea vreme, Otilia. Voiam ca eu si sotia sa ii oferim copilului hrana sanatoasa. De aici si numele plantatiei, «Secretele naturii din gradina Otiliei». In plantatia noastra folosim substante bio, respectiv gunoiul de grajd, zeama de urzica ca nutrienti, iar pelinul si cimbrul le folosim pentru a combate daunatorii. Avem o suprafata mica si cunosc alti cultivatori care au cel putin un hectar de goji, dar nu sunt bio. Am fost la cineva la cultura si cand a trecut de cateva ori cu tractorul a rezolvat problema„, susține fermierul pentru bzi.ro.
Nu stia foarte multe despre meseria de agricultor
„Eu lucrez in domeniul vanzarilor si am luat totul de la zero in domeniul agricol. Initial am investit 2.200 de euro si anul trecut inca putin, pentru irigatii. Am efectuat lucrari de intretinere, am pus plasa, plantatia fiind acoperita pe timpul verii, deoarece in aceasta zona graurii si sticletii ne dau batai de cap si mananca toate fructele. Oricum, aceste fructe cresc bine daca e seceta. Ajuta mai mult cultura daca nu ploua vara foarte mult„, explică Iulian Vieru pentru aceeași sursă.
Un kilogram de fructe proaspete se vinde cu 60 de lei, fructele uscate, cu 100 de lei, iar sucul de goji, cu 120 de lei/litru.