Condamnare în premieră în România! O femeie de serviciu de la un McDonald’s din București a primit o lună de închisoare, pentru că a dat peste un portofel, în toaletă, și nu l-a predat, în termen de 10 zile, așa cum prevede legea! Câți bani a găsit și la ce a mai obligat-o instanța? CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA are toate detaliile, în exclusivitate!
O lună de închisoare cu suspendare este pedeapsa pe care a primit-o o femeie din București, angajată la un fast-food McDonald’s! A găsit un portofel în toaletă, dar ”a uitat” să-l predea în termen de 10 zile. Păgubita, o studentă din Iași, a făcut imediat plângere, iar femeia de serviciu, care crezuse că a dat norocul peste ea, în portofel găsind o sumă frumușică, a ajuns în vizorul anchetatorilor. Imaginile de pe camerele de luat vederi au fost o probă mai mult decât clară la dosarul penal care i s-a deschis.
(CITEȘTE ȘI: BOSSUL DE LA ”CETĂȚENIE” & SOȚIA ȘI-AU DESCHIS… DOUĂ PROCESE DE DIVORȚ ÎN PARALEL)
”În fapt, s-a reținut că în ziua de 16.05.2018, în jurul orei 20, inculpata și-a însușit un portofel pe care persoana vătămată îl uitase în toaleta restaurantului McDonald’s din București, în portofel având sumele de 205 euro și 110 lei, cartea de identitate, carnetul și legitimația de student, un card debit de la Banca Transilvania, un card acces la bibliotecă, trei carduri RATB, mai multe carduri de fidelitate, precum și o copie xerox a unui bilet de avion Ryan Air, cauzând astfel un prejudiciu în sumă de 5.352 lei”, se arată în rechizitoriu.
Astfel, femeia născută în Crevedia a fost trimisă în judecată, în stare de libertate. ”Prin rechizitoriul nr. 5435/P/2018 emis la data de 07.08.2018 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 București la data de 08.08.2018, s-a dispus trimiterea în judecată în stare libertate a inculpatei R___ M______, fiica lui N______ și F______, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 243 alin. C.pen.”, se arată în sesizarea instanței.
Ce înseamnă asta? ”În baza art. 243 alin. 1 C.pen., pedeapsa ce poate fi aplicată pentru săvârșirea infracțiunii de însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor este de la o lună la 3 luni închisoare, alternativ cu amenda. Aplicând dispozițiile art. 396 alin. 10 C.proc.pen., instanța constată că noile limite reduse sunt închisoare de la 20 de zile la două luni alternativ cu amenda”.
În cursul urmăririi penale, femeia a recunoscut că a luat portofelul. Ea a spus că l-a găsit pe suportul de la hârtia igienică din toaleta femeilor din restaurantul McDonald’s. A mai dezvăluit că și-a însușit doar sumele de 205 euro și 110 lei, apoi a aruncat la gunoi portofelul și restul bunurilor care se aflau în el.
Pentru că a cooperat pe timpul anchetei, mai mult, a recunoscut de la început că a luat portofelul, judecătorii nu au vrut să o vadă după gratii, astfel că i-au aplicat o pedeapsă de o lună de închisoare cu suspendare.
”Cât privește persoana inculpatei, aceasta nu este cunoscută cu antecedente penale, astfel cum reiese din fișa de cazier judiciar. De asemenea, instanța reține atitudinea sinceră pe care inculpata a adoptat-o pe parcursul urmăririi penale, aceasta recunoscând fapta și cooperând cu organele judiciare. Nu în ultimul rând, instanța are în vedere situația personală a inculpatei, respectiv gradul de educație scăzut.
În raport de toate aceste elemente de individualizare, apreciind că se impune ca inculpata să conștientizeze gravitatea faptei sale și pe viitor să nu mai săvârșească alte infracțiuni și să respecte normele de conviețuire socială, instanța va stabili în sarcina inculpatei pedeapsa de o lună închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt.
(CITEȘTE ȘI: GIGI BECALI I-A DESCHIS PROCES UNEI POLITICIANE PENTRU NICI… 500 DE EURO)
Astfel, având în vedere circumstanțele personale ale inculpatei, conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii și posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei inculpatei pentru o perioadă determinată!”
Înainte de începerea cercetării judecătorești, studenta s-a constituit parte civilă cu 5.352 lei, reprezentând: 205 euro și 120 lei sumele pe care le avea efectiv în portofel, 539 euro, prețul plătit pentru biletele de avion, 320 euro, rezervări cazare, 47 lei, taxă de emitere a legitimației de student, 375 lei, restanța unui examen la facultate la care nu a mai putut participa, motivând faptul că nu mai deținea, la acel moment, cartea de identitate, 90 lei, biletul de călătorie cu trenul de la Iași la București, pentru că nu a mai putut beneficia de reducere, neavând legitimația de student.
După ce a analizat, instanța a constatat următoarele: este dovedit prejudiciul reprezentând sumele de 304,71 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății) și 110 lei. Astfel, persoana vătămată a fost lipsită de următoarele sume: 49,91 euro, reprezentând contravaloarea biletului de avion București-Charleroi, 34 euro, reprezentând valoarea biletului Bruxelles-Amsterdam, 15,80 euro, reprezentând contravaloarea biletului Brugge- Bruxelles, 205 euro și 110 lei, reprezentând sumele aflate în portofel la momentul pierderii acestuia. (NU RATA, AICI: FOSTUL ANTRENOR AL FCSB-ULUI LUI GIGI BECALI A CÂȘTIGAT PROCESUL PENTRU PENSIE CU FOSTA SOȚIE)
Acțiunea civilă exercitată de studenta din Iași a fost admisă de instanță, femeia de serviciu care a găsit portofelul și nu l-a predat fiind obligată la plata următoarelor sume: 304,71 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății) și 110 lei, cu titlu de daune materiale.
De asemenea, inculpata va trebui să plătească și cheltuielile de judecată, în valoare de 300 de lei. Ea va trebui să mai suporte niște consecințe, anume, să se prezinte la serviciul de Probațiune, pe perioada condamnării, să primească vizitele consilierului desemnat cu supravegherea sa, să anunțe schimbarea domiciliului sau a locului de muncă.
Totodată, instanța a stabilit un termen de supraveghere de doi ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a condamnării.