„Febra leneșului” a intrat Europa. Ce simptome are această boală tropicală

Publicat: 19/08/2024 | 12:32

Virusul Oropouche, supranumit „febra leneșului”, a fost semnalat și în Europa. Mai mulți oameni care au călătorit în America au fost diagnosticați cu această afecțiune. Specialiștii au explicat se simptome ar trebui să ne îngrijoreze, dar și ce măsuri să luăm pentru prevenirea infestării.

Virus Oropouche, o boală tropicală asemănătoare cu Zika, este foarte răspândită în America. Însă, de curând, a fost detectată pentru prima dată și în Europa. Afecțiunea a fost detectată în rândul călătorilor care se întorceau din Cuba sau Brazilia, potrivit informațiilor transmise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Până acum, au fost afectate persoane din Spania, Italia și Germania.

Citește și: OMS declară epidemie de variola maimuței. Adrian Marinescu ne spune dacă trebuie să ne îngrijorăm

Cum se manifestă „febra leneșului”, detectată în Europa

În iunie și iulie 2024, 19 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Oropouche au fost detectate în Europa. Mai exact, persoanele afectate sunt din Spania, Italia și Germania. Specialiștii au descoperit că boala este transmisă la om e către midges, un tip de muscă a cărei mușcătură se aseamănă cu cea de țânțar.

Simptomele prezenta în urma infestării cu „febra leneșului” sunt dureri de cap, de ochi, musculare și de încheieturi, greață, erupții pe piele și sensibilitate la lumină. Din fericire, oamenii afectați de acest virus se recuperează bine, iar șansele survenirii unui deces sunt foarte mici.

„Prognosticul pentru recuperare este bun, iar rezultatele fatale sunt extrem de rare.”, au declarat reprezentanții Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) într-o evaluare a riscurilor publicată la 9 august, potrivit Live Science.

Totuși, unele persoane infectate ajung să se confrunte cu boli severe, precum meningită. Din fericire, insectele care răspândesc virusul Oropouche nu se găsesc în Europa, iar până acum nu există dovezi care să ateste că se poate transmite de la om la om.

Astfel, în Europa, șansele de îmbolnăvire cu „febra leneșului” sunt foarte mici. În schimb, în America, au fost raportate în lume peste 10.000 de cazuri. Prevenția este foarte importantă, iar specialiștii le recomandă persoanelor care călătoresc în locuri în care virusul Oropouche se răspândește să ia măsuri de precauție.

Reprezentanții Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor au transmis că este importantă utilizarea repelentului de insecte și purtarea de cămăși cu mânecă lungă și pantaloni lungi atunci când se află afară.

Citește și: Ozempic va fi retras de pe piața din România. Motivul incredibil pentru care va dispărea medicamentul din farmacii

This browser does not support the video element.