Fausto Coppi, Campionul Campionilor din ciclism
Fausto Coppi a fost primul om din istorie care s-a impus în același an în două din cele trei mari competiții cicliste ale lumii, în 1949. În total, “Il Campionissimo” a câștigat de cinci ori Turul Italiei, în 1940, 1947, 1949, 1952 și 1953, și de două ori Marea Buclă, din trei participări.
Deși a fost afectat și de moartea fratelui său mai mic, Serse Coppi, din 1951, în Turul Piemontului, el a repetat dubla Il Giro – Le Tour în 1952, după ce a și-a ucis concurența în Franța, terminând întrecerea la 28 de minute și 27 de secunde de urmăritori, astfel că organizatorul s-a văzut nevoit să dubleze premiile pentru locurile următoare pentru a menține ridicat interesul celorlalți cicliști.
“Il Campionissimo” nu a mai trăit mult după retragerea din activitatea competițională. În decembrie 1959, a fost invitat de președintele Burkinei Faso, alături de alți cicliști importanți, să concureze împotriva unor rutieri locali, după care să participe la o vânătoare. Acolo, Coppi a fost ciupit de foarte mulți țânțari și s-a îmbolnăvit de malarie. Medicii l-au diagnosticat, însă, mai întâi cu hepatită, apoi cu febră galbenă, iar când situația s-a înrăutățit, cu febră tifoidă. Tratat necorespunzător, Fausto Coppi a murit pe 2 ianuarie 1960, la Tortona. Avea doar 40 de ani. Peste mai bine de o jumătate de secol, a apărut și ipoteza unei otrăviri cu mai multe ierburi misterioase ca o răzbunare pentru moartea unui ciclist ivorian, care a fost scos de pe traseu chiar de Coppi. Totuși, cazul a fost clasat după un an, deși trupul lui Fausto nu a fost exhumat.
În onoarea lui, ciclistul care câștigă etapa din Turul Italiei aflată la cea mai mare altitudine este recompensat cu trofeul numit Cima Coppi, satul unde Fausto s-a născut a fost redenumit Castellania Coppi, iar asteroidul 214820 a primit numele Faustocoppi, în decembrie 2017.
P.S. Povestea completă a lui Fausto Coppi poate fi citită în cartea „100 de sportivi legendari”.