Fascinanta poveste a Carolinei, femeia care s-a nascut acum un secol si doi ani. Iata care este secretul longevitatii!
Carolina Mazilu este originara din orasul Kikinda din actuala Serbie, fosta Iugoslavie. In prezent traieste la un complex de servicii sociale din sectorul 6.
Aici, unul din cei doi psihologi in grija carora se afla cei peste 70 de barbati si femei de peste 65 de ani, este doamna Daniela Dumitrescu. De profesie psihoterapeut, ea ne-a povestit despre cel mai batran membru al centrului in care ea lucreaza.
“Doamna este beneficiara a noastra din iulie 2010, a venit la 99 de ani, a facut 100 tot la noi si a promis atunci ca va trai pana la 104 ani. Sigur ca noi ne-am amuzat, am mustacit, dar vedem ca se duce vertiginos catre 104. Ea nu este de origine romana, a fugit in Romania cand Iugoslavia inca mai exista. A fost vaduva de razboi si a hotarat sa emigreze in jurul varstei de 30 de ani in Romania. A ramas a doua oara vaduva in 1990, cu un roman cu care are un fiu in varsta de 65 de ani. Fiul ei si nepoata ei de 30 de ani vine periodic sa o viziteze”, povesteste Daniela.
Carolina Mazilu nu a avut niciodata o meserie calificata. Din cauza conditiilor severe din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost nevoita sa-si intrerupa studiile inca de devreme, in perioada scolii elementare.
De altfel, tot razboiul a fost cel care a fortat-o sa se alature unui grup clandestin cu care a trecut granite in Romania.
O data venita in tara, a reusit sa o ia de la capat si sa-si cladeasca un trai decent. Desi nu avea nicio calificare, a lucrat alaturi de sotul ei in industria textila.
“Carolina mi-a povestit mai multe despre momentele de groaza din timpul razboiului. Cum se ascundeau in transee, ca n-a mancat cu zilele, ca scobeau prin pamant radacinile. Ei calatoreau noaptea, iar ziua se ascundeau pentru a nu fi prinsi. Au fugit mai multi in Romania, erau speriati, nu stiau limba, le-a fost greu sa se adapteze. Din cate am inteles a pierdut complet legatura cu familia de acasa. Ultima data a fost acasa prin anii 50, de-atunci nu au mai lasat-o”, mai spus psihologul inteleptilor.
Caminul de batrani depaseste si cele mai exigente pretentii, cei de-aici fiind tratati regeste. Cum este si firesc, in spatele fiecarei usi din camin se ascunde macar o poveste demna de povestit.
Toti cei care o cunosc pe doamna Mazilu sunt constienti insa ca povestea ei este probabil cea mai interesanta. Toti vor sa-i cunoasca secretul, dar, aparent, batranica de 102 ani nu a facut decat sa duca o viata linistita si normala.
“Ce-am remarcat diferit fata de ceilalti batrani este ca are o rutina zilnica foarte riguraoasa si foarte clara pe care si-a mentinut-o toat viata. Se trezeste, se spala, se pieaptana, se uita la maini, isi face manichiura, abia dup-aia mananca. Mananca obisnuit, dar foarte tacticoasa si foarte lent. Isi respecta cele trei mese pe zi la ore fixe si mananca mai putin decat ceilalti. Tot timpul are un fruct din care mai manca in timpul zilei”, mai povesteste Daniela.
Potrivit ei, se pare ca doamna Mazilu a fost toata viata ei o femeie activa, dar are si un suflet bun si deschis. Carolina are bun simt, are simtul umorului, este o femeie optimista si foarte atenta.
“Mai este un lucru, ea nu se plange niciodata. Daca are ceva, o spune la un nivel strict constatativ. A luat viata zi cu zi, zi cu zi, fara foarte multa drama si asa mai departe. Este genul de persoana care daca poate ea sa faca, face.
Centrul din “Floare Rosie” este finantat in totalitate de catre Primaria Sectorului 6 si este totodata unul dintre cele mai performante, cu standard demne de trei stele.
(Ionut Ungureanu)
This browser does not support the video element.