Fără 400 de lei la pensie! Cine sunt seniorii care vor fi afectați de ultimul anunț oficial
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a oferit clarificări privind contribuția la sistemul de sănătate, explicând cine sunt cei 300.000 de pensionari care vor beneficia de un supliment de 400 de lei la pensie.
300.000 de pensionari nu vor fi obligați să deducă 400 de lei din pensie pentru a contribui la Asigurările de Sănătate, contrar unei propuneri discutate în Parlament.
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat că respinge propunerea de a impune contribuția la asigurările de sănătate pentru pensiile care depășesc suma de 4.000 de lei. Există puțin peste 300.000 de pensionari cu o pensie mai mare de 4.000 de lei, care ar fi trebuit să plătească o contribuție de 400 de lei (10% din pensie) către sistemul de sănătate.
Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) este o taxă obligatorie pe care angajatorii și angajații o plătesc lunar către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate din România. Scopul acestei contribuții este de a finanța sistemul de sănătate și de a asigura accesul la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii țării.
Citește și: MOTIVUL SURPRINZĂTOR PENTRU CARE TOATE ÎNSOȚITOARELE DE ZBOR STAU CU MÂINILE SUB COAPSE, ÎN AVION
Fără 400 de lei la pensie! Cine sunt seniorii care vor fi afectați de ultimul anunț oficial
În ianuarie 2023, Curtea Constituțională a decis că intenția de a impune plata CASS pentru pensiile care depășesc suma de 4.000 de lei,. Hotărârea a fost luată printr-o ordonanță de urgență emisă în 2022, fiind neconstituțională.
„Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență”, a motivat Curtea Constituțională.