Familie din Borșa, acuzată că exploata persoanele bolnave pe care le luaseră în grijă. Oamenii au fost arestați preventiv
Caz de-a dreptul revoltător într-un oraș din Maramureș! O familie înstărită este acuzată că folosea opt oameni cu probleme psihice drept sclavi. Cele trei persoane, care și-au bătut joc și au pus la muncă grea niște oameni fragili, cu probleme psihice, au fost arestate preventiv. Atenție! Informații care vă pot afecta emoțional!
Povestea a început încă din anul 2009, în orașul Borșa, din Maramureș, când trei membri ai unei familii au luat în grijă opt persoane bolnave din punct de vedere psihic. La prima vedere, gestul făcut de familia respectivă părea unul demn de urmat și de apreciat. În realitate însă, strategia lor era cu totul și cu totul alta.
O familie din Borșa a profitat de opt persoane cu dizabilități pentru atingerea obiectivelor personale
În loc să aibă grijă de oamenii bolnavi, cele trei persoane au pus în aplicare un plan diabolic: i-au transformat în sclavi la fermă, dar și la pensiunile familiei din Borșa. Bieții oameni stăteau în condiții inimaginabile, dormind în barăci unde nu existau grupuri sanitare. Victimele nu erau plătite pentru munca depusă. Pentru a nu fugi, au fost lăsați fără acte și ameninţați cu bătaia. Mai mult decât atât, gazdele le-au confiscat cardurile pe care primeau indemnizațiile pentru persoane cu handicap.
Oamenii grav bolnavi erau puși la muncă grea și primeau câțiva lei, în cel mai bun caz
Un om de afaceri din Borșa a reușit să obțină forță de muncă din Vrancea, după ce a întâlnit șeful unui centru de protecție, care se afla în concediu. După ce s-au înțeles, Direcția Județeană de Asistență Socială a fost de acord cu transferul oamenilor cu probleme psihice. Afaceristul în cauză a fost verificat oficial înainte de primi aprobarea pentru cazarea și îngrijirea bolnavilor.
Șocant este că nu doar familia respectivă se folosea de ei, ba chiar îi „împrumutau” altor localnici, pentru a face treabă și în gospodăriile lor.
Acum, după multe verificări Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi cei ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureş, au descoperit o întreagă rețea de trafic de persoane în Maramureș.
„Se realizează o evaluare a tuturor garanțiilor morale și materiale pe care solicitantul le prezintă, anchetă socială de la domiciliul solicitantului, cazierul judiciar, documente medicale etc. Toți beneficiarii care sunt plecați în învoiri de la DGASPC Vrancea sunt monitorizați”, a declarat Adina Lascan, purtătot de cuvânt DGASPC Vrancea, pentru Știrile Pro TV.
Primăria Borșa susține că a făcut tot posibilul pentru a se asigura că totul este în regulă în privința cazării acestor oameni. În timpul vizitelor efectuate de asistenții sociali locali, erau găzduiți în încăperi curate.
”De fiecare dată când mergeam acolo totul era bine. Cele două persoane înregistrate la noi. Spălate, îngrijite. Am fost întrebată despre poze, dacă știu locația. Nici vorbă!”, a mărturisit un asistent comunitar.
Cazul a ajuns pe masa procurorilor în urma unor sesizări făcute de localnici
Mai mulți localnici au făcut sesizări la poliție. Ulterior, procurorii DIICOT au demarat proceduri ample de urmărire. A urmat un an și jumătate de monitorizare continuă asupra întregii rețele care exploata persoanele cu dizabilităţi.
Anchetatorii au mers ei înșiși la stâna din munți, pentru a vedea ce li se întâmplă persoanelor respective. Descoperirea a fost șocantă: oamenii cu handicap au fost amenințați, bătuți și ținuți în condiții mizere.
Conform presei locale, cei care erau „șefii” rețelei erau doi soți, porecliți de localnici „ai lui Brânzosu“.
Mai mult decât atât, localnicii au dezvăluit că rețeaua este mult mai amplă decât ceea ce au identificat polițiștii și procurorii, fiind vorba de o practică veche, chiar și de 15 ani.
Unul dintre ciobanii de la ferma familiei respective a relatat cum stau lucrurile, de fapt, și în ce condiții stăteau muncitorii.
„ Reporter: Și aveți toaletă aici? Baie, duș?
Cioban: Baie facem, ne ducem sâmbăta seara aici în vale, la casă, încălzim apă caldă pe sobă”, a mărturisit omul, pentru sursa citată.
În urma perchezițiilor, atât liderul rețelei, cât și restul complicilor, printre care și un funcționar public local au fost duși la audieri la sediul DIICOT Maramureș și, ulterior, au ajuns în arest. În total, 14 persoane au fost audiate în Maramureș și Vrancea.