Prințul Mihail al Greciei și Danemarcei a murit la vârsta de 85 de ani. Acesta și-a dat ultima suflare pe un pat de spital din Atena, acolo unde era internat de ceva vreme, potrivit site-ului cotidianului Kathimerini.
Prințul Mihail al Greciei și Danemarcei a fost văr primar cu Philip, prințul consort al Marii Britanii. The Independent a relatat că acesta va fi înmormântat în Atena, pe 1 august 2024.
Prinţul Mihail a fost singurul membru al familiei regale a Greciei care a rămas în ţară după ce regele Constantin al II-lea a încercat, în 1967, o contralovitură de stat împotriva colonelilor care preluaseră puterea cu câteva luni înainte. La vârsta de doar un an, acesta a rămas orfan de tată, iar mama lui s-a stins din viață când acesta avea 14 ani. (VEZI ȘI: Adevărata cauză a morții Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie pe certificatul de deces, de fapt)
Ulterior, prinţul elen a trăit în Maroc şi Spania și și-a continuat studiile în Franţa. Prinţul Mihail a publicat, după 1970, zeci de cărţi. Avea pseudonimul Michel De Gres, iar cartea sa de memorii, „Crown, Art and Fantasy: A Life in Pictures”, a fost publicată anul trecut.
„Nu am frați sau surori. Cred că am un simț al adaptării, care m-a ajutat pe tot parcursul vieții mele. Apoi, am mers să locuiesc cu un unchi de-al meu [contele de Paris], care avea 12 copii. Astfel, [am trecut] de la a fi un copil singuratic la a deveni membru al unei familii foarte numeroase. Mi-au trebuit șase luni de singurătate, tristețe sau orice altceva pentru a mă adapta. Apoi, după aceea, am fost foarte fericit”, a declarat prințul, în 2023, pentru FoxNews.
Prințul Mihail a fost căsătorit cu Marina Karella, alături de care a avut două fiice: Prințesa Olga de Savoia-Aosta și Prințesa Alexandra a Greciei. Cei doi s-au cunoscut la o petrecere, prin intermediul unor prieteni comuni, și s-au căsătorit în 1965. Ulterior, prințul a fost nevoit să renunțe la pretențiile sale la tron. (CITEȘTE ȘI: S-a aflat ce salariu primește Prințul William al Marii Britanii. Câți bani câștigă lunar fiul Regelui Charles)
„Renunțarea la acest titlu, nefiind membru al unui monarh conducător în funcțiile oficiale și toate celelalte, mi-a dat un sentiment de libertate. Am putut să-mi aleg munca și profesia, pe care am descoperit-o ca fiind scrisul și istoria. Mi-a dat libertatea de a-mi alege calea”, mai dezvăluia prințul.