Familia Aurei Ion e revoltată la 3 ani de la tragedia aviatică! ”E ruşinos şi de neacceptat…”
În memoria tinerei, surorile Aurei Ion au înfiinţat o asociaţie care ajută copiii săraci. Voluntarii asociaţiei participă la competiţii sportive în numele organizatiei, iar medaliile câştigate sunt duse întotdeauna la mormântul Aurei.
Aurelia Ion sau Aura, aşa cum îi spuneau prietenii, era o tânără ambiţioasă, cu o carieră promiţătoare. Visa să-şi ajute semenii şi tocmai de aceea a ales să se facă medic, urmând cursurile Universităţii de Medicină Carol Davila, Institutul Medico-Militar Bucureşti, dar, din păcate, s-a stins din viaţă mult prea devreme.
La trei ani de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, familia Aurei Ion este revoltată. Avocaţii familiei acuză nereguli în ancheta desfăşurată în cazul morţii Aurei Ion. ”Se modifică probe. Ni se încalcă drepturile procesuale! Deşi avem ordonanţe prin care ne este permis accesul la toate probele şi la toate actele de procedură (ordonanţe emise de procurori care astăzi nu mai sunt pe funcţii), procurorii de caz ne dau probe trunchiate şi ne spun să ne mulţumim cu ele, ne comunică cu întârziere cererile formulate în cadrul anchetei, astfel încât să ne îngreuneze accesul în cauză şi emit ordonanţe ruşinoase pentru nivelul Parchetului Înaltei Curţi”, a mărturisit sora Aurei Ion, Mariana Ciucă.
Aceasta susţine că pentru procurorul general, Augustin Lazăr, cauza accidentului aviatic din Munţii Apuseni nu prezintă importanţă: ”E ruşinos şi de neacceptat! Vi s-a semnalat abuzul într-o anchetă! Este lipsit de importanţă? O cauză instrumentată de cel mai înalt Parchet, lipsită de importanţă? Cum domnule procuror general? Doar cauza a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi pentru că sunt anchetaţi demnitari implicaţi în operaţiunea de localizare şi salvare. Dacă ar fi fost anchetaţi oameni de rând, fără funcţii publice, probabil ar fi prezentat mai multă importanţă, dar fiind vorba de oamenii sistemului, atunci este mai greu”.
Familia Aurei Ion spune că operaţiunea de localizare şi salvare a eşuat din cauza lipsei de coordonare a instituţiilor şi aşteaptă să vadă că se dispune începerea urmăririi penale faţă de persoanele răspunzătoare.
Aura Ion a fost găsită în stop-cardio respirator
Aura Ion a fost găsită în stop-cardio respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului. Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, a precizat că fata avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicală şi era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade. Deşi s-a încercat resuscitarea acesteia pe toata durata intervenţiei de coborâre a celorlalte cinci victime, manevrele au eşuat.
În accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. Totodată, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.