O înregistrare video cu Marcel Ciolacu, scoasă din context, stârnește panică în rândul internauților, în special pe TikTok. Gândul demontează unul dintre cele mai răspândite fenomene din social-media – DEZINFORMAREA, în era digitală.
„Cine are bani va trăi, cine nu are bani va muri”, este o afirmație reală a lui Marcel Ciolacu, însă scoasă din context și veche de cinci ani. De curând, aceasta a fost prezentată ca o afirmație recentă, care s-ar referi la situația actuală din România anului 2025.
În realitate, declarația lui Marcel Ciolacu a fost rostită pe 4 februarie 2020, în contextul criticii de stânga față de măsurile Guvernului Orban, de liberalizare a serviciilor medicale.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență din 2020, care modifica legea sănătății și alte acte normative, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, urmau să se deruleze „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.
Atunci, liderul PSD a criticat ordonanța inițiată de Guvernul Orban și de ministrul Sănătății de la acea vreme, Victor Costache, considerând-o o amenințare serioasă pentru sistemul de sănătate publică și pentru românii cu venituri mai mici.
CITEȘTE ȘI: Marcel Ciolacu a fost desemnat, din nou, premierul României: ”Trăim vremuri complicate”
Pe 4 februarie 2020, Marcel Ciolacu a comentat despre ordonanța care liberaliza serviciile medicale:
„Domnul prim-ministru (Ludovic Orban ) în momentul acesta a privatizat sănătatea românilor, fără nicio explicație (…) Ne așteptam ca premierul să iasă să spună că românii nu vor plăti bani în plus dacă se tratează în spitale private sau se tratează în continuare la stat. Dimpotrivă, logica este clară: cine are bani va trăi, cine nu are, va muri. Este cea mai macabră ordonanță, cel mai netransparent mod de a face o așa-zisă reformă în sănătate, în acest moment”
Însă, în clipul viral distribuit pe TikTok, acest fragment dintr-o declarație veche de cinci ani este prezentat fără context, făcându-i pe mulți utilizatori să creadă că liderul PSD ar fi făcut recent o predicție sumbră despre soarta românilor din anul 2025.
Manipularea prin dezinformare nu este una nouă, dar devine din ce în ce mai complexă, având în vedere impactul pe care îl pot avea emoțiile și fricile oamenilor. Tehnici precum editarea video, scoaterea din context și distribuirea masivă sunt utilizate pentru a distorsiona realitatea și a crea panică în rândul inidivizilor.
În mod particular, acest videoclip cu liderul PSD este preponderent distribuit pe TikTok de conturi care sprijină candidatura lui Călin Georgescu.
NU RATA: De ce PSD s-a retras de la negocierile pentru Guvern. Ce spune Marcel Ciolacu