Marile universități și facultăți din România sunt în pericol de a fi desființate. Iată care sunt acestea, dar și care sunt motivele pentru care s-a ajuns într-o asemenea situație!
Se pare că anul 2022 este unul critic pentru soarta marilor universități din Iași. Potrivit unor cercetări, tot mai puțini elevi aleg să continue studiile după promovarea Bacalaureatului.
Un alt motiv pentru care s-ar putea desființa facultățile este scăderea natalității, dar și numărul tot mai mic de elevi care trec proba Bacalaureatului. Toate acestea vor impacta locurile la buget, scoase de facultăți la admitere. Mai exact, la un total de aproximativ 65.000 de locuri la buget în universitățile din România, se anticipează că numărul liceenilor care vor promova examenul de Bacalaureat va fi mult mai mic.
În același timp, trebuie luat în considerare și faptul că nu toți cei care trec ”examenul maturității” sunt dispuși să meargă la o facultate sau universitate pentru continuarea studiilor. În total, doar la Iași, în cele 5 instituții de învățământ superior sunt scoase la concurs în jur de 10 mii de locuri bugetate, potrivit Bzi.ro.
România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul absolvenţilor de facultate. Doar 17,6% dintre românii cu vârste între 25 şi 64 de ani au diplome de învăţământ superior. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, numărul studenţilor a scăzut cu 30% de la Revoluţia din 1989 încoace.
Sursa foto: Pixabay.ro