Facultate în țară sau în străinătate? Ecaterina Andronescu lămurește toți elevii la podcast „ALTCEVA cu Adrian Artene”

Publicat: 21/07/2024 | 16:37
Ecaterina Andronescu, la Altceva Podcast

Ecaterina Andronescu a fost invitată la „ALTCEVA cu Adrian Artene”, unde a oferit un interviu excepțional despre sistemul de învățământ din România. Fostul Ministru al Educației a vorbit despre facultățile din țara noastră, comparativ cu cele de peste hotare. Mulți absolvenți de clasa a XII-a se gândesc dacă să aleagă studiile la universitățile din România ori din străinătate. Cadrul didactic i-a lămurit pe toți și le-a oferit câteva recomandări importante pentru viitorul lor!

Ecaterina Andronescu a fost prezentă în podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”, unde a abordat cele mai importante subiecte din sistemul de învățământ de la noi din țară. Printre altele, omul politic a vorbit și despre studiile superioare din România, dar și despre cele de peste hotare. Pentru că tot a trecut BAC-ul, mulți absolvenți de clasa a XII-a se gândesc încotro să meargă la facultate: oare să aleagă una de pe meleagurile noastre sau de peste hotare? Ei bine, fostul Ministru al Educației le-a oferit câteva recomandări tuturor tinerilor.

CITEȘTE ȘI: ECATERINA ANDRONESCU, ADEVĂRUL DESPRE ÎNVĂȚĂMÂNTUL DIN ROMÂNIA | EXCLUSIV „ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE”

Ecaterina Andronescu, despre facultățile din România

Ecaterina Andronescu a ținut să spună că-n România există universități foarte bune, care concurează cu cele din străinătate. Totuși, îi sfătuiește pe viitorii studenți să se bucure și de un program ERASMUS în alte țări din Europa.

„Ce l-am îndrumat și pe el când a fost acest caz și ce-i îndrum pe toți cei care-mi cer sfaturi. Cred că o facultate făcută în România este o soluție foarte bună pentru un adolescent sau un tânăr, care a trecut de adolescență. El nu este suficient desprins de familie…să se formeze prin licență în România la universitate, pentru că România are universități foarte bune și pot intra în competiție cu foarte multe universități din vest, fără să ne temem că vom pierde competiția. După aceea, l-aș sfătui (n.r pe fiul ei), dar și pe toți că o experiență în străinătate trebuie să aibă.

Cum poate să aibă? Printr-un program ERASMUS, sunt generoase…sunt sigură că mulți au fost beneficiari și sunt de acord cu aprecierea mea, învață să se desprindă, pentru cei care stau în continuare cu părinții, să se descurce singuri, e foarte important pentru un adult să învețe lucrul acesta. Învață și o altă cultură instituțională, într-o altă universitate și lucrul acesta este un câștig pentru fiecare. Cred că pentru cei care doresc să învețe, și universitățile românești performante sunt soluția pe care o recomand, fără să-mi fie rușine de această recomandare”, a explicat Ecaterina Andronescu, la Altceva Podcast cu Adrian Artene.

Cât despre fiul ei, cadrul didactic a spus că nu și-a ales facultate pe care ea i-a recomandat-o. Ecaterina Andronescu și-a susținut băiatul în alegerile pe care le-a făcut atunci când a venit vorba despre studii, la fel cum îi îndeamnă și pe părinții români să-și susțină copii și pe acest plan.

„Fiul meu a făcut o facultate în România, n-am putut să am o influență așa cum mi-aș fi dorit, pentru că mi-aș fi dorit să facă bio-chimia, dar când el intra în clasa a XI-a, mi-a zis: – Uite, cred că nu e potrivit ca acolo unde tu ești profesor, eu să fiu student. O să am sentimentul că toate notele ți le datorez ție”, a mai spus fostul Ministru al Educației.

This browser does not support the video element.