Facturi duble la energia electrică. Cine va avea acest ghinion din toamnă
Vești nu foarte bune vin pentru mare parte din români. Nu mai este mult până la momentul liberalizării pieței de energie electrică și a ridicării plafoanelor de preț maxim pe care le plătesc clienții. În doar șapte luni mecanismul plafonării se va ridica, iar acest moment va aduce facturi duble la energia electrică pentru cei mai mulți dintre români. Când vor trebui oamenii să scoată mai mulți bani din buzunare?
Schema de plafonare a prețurilor la energie în România, introdusă în 2022 pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor, va fi eliminată pe 31 martie 2025, conform legislației actuale. Momentul liberalizării pieței de energie electrică va surveni pe fondul unor prețuri în piață în creștere, ceea ce pune presiune pe furnizori și va pune în final presiune pe clienți, care o să plătească facturi duble.
(CITEȘTE ȘI: Au furat curent la propriu! Descoperirea șocantă făcută de o familie, după ce a primit o factură de 4.750 € la electricitate)
Facturi duble la energia electrică
Așa cum spuneam, schema de plafonare a prețurilor la energie în România va fi eliminată în data 31 martie 2025, conform legislației actuale. În prezent, în cazul electricității există mai multe plafoane maxime de preț:
- 0,68 lei pe kWh pentru un consum mai mic de 100 kWh pe lună;
- 0,8 lei pentru un consum între 100 și 250 kWh pe lună;
- 1,3 lei pe kWh pentru consumatorii noncasnici și cei casnici cu un consum ridicat (peste 300 kWh pe lună).
Prețul final facturat va avea întotdeauna valoarea cea mai mică, după caz, dintre prețul plafonat, prețul contractual și prețul final calculat conform art. 5 și 6 din OUG nr. 27/2022, cu modificările și completările în vigoare. Până acum, reprezentanții furnizorilor de energie au subliniat că aceste plafoane sunt semnificativ mai mici decât prețurile reale din piață. Astfel, prețul actual de 0,68 lei pe kWh este considerat de mulți ca fiind prea mic pentru a fi sustenabil pe termen lung, acoperind doar parțial costurile și taxele necesare furnizorilor.
În acest context, pentru a nu crea haos în piață, ar trebui ca autoritățile să demareze pregătirile privind reliberalizarea prețurilor la energie electrică. În caz contrar, aproximativ 5 milioane de români ar urma să plătească facturi mult mai mari la energie şi gaze naturale după expirarea plafonării. Calculele furnizorilor arată că cei care au un consum mediu lunar de 100 kWh vor plăti în plus la factura de energie electrică cel puțin 30 de lei, de anul viitor. Însă, cel puțin jumătate dintre consumatori o să plătească facturi duble. Rămâne de văzut dacă Guvernul va plafona, din nou, prețurile sau dacă unele categorii de persoane vor primi subvenții pentru a-şi putea acoperi cheltuielile.
(VEZI ȘI: Cum reglezi aparatul de aer condiționat pentru a consuma puțin? Așa îl poți folosi non-stop)
This browser does not support the video element.