Face sculpturi in unt, dovleci si pepeni
UNEALTA. Maestrul bucatar isi sculpteaza „lucrarile” cu ajutorul unui cutit de bucatarie MAIESTRIE. In mainile lui Nelu Graur, un pepene si o portocala pot lua forma unor adevarate „opere de arta” Palmares. De-a lungul anilor, „operele” maestrului bucatar Nelu Graur au fost premiate cu numeroase medalii de aur Alina Andrei In timp ce artistii de seama au sculptat lucrari in lemn sau piatra, Nelu Graur a ales sa-si modeleze operele culinare din legume, fructe, gheata sau unt. De 47 de ani, maestrul bucatar da felurite forme pepenilor, morcovilor, dovleceilor, rosiilor si ardeilor. Cum, dupa spusele maestrului, oricine poate gati o tocanita, el s-a ambitionat sa faca mai mult de atat si a si reusit. De nenumarate ori a fost medaliat pentru indemanarea si talentul sau. „In ?69 am participat la primul concurs, la Praga, unde am castigat trei medalii de bronz, doua de aur si doua de argint. Apoi in ?83, la Luxemburg, am fost premiat cu doua medalii de bronz”, isi aminteste Nelu Graur. Directorul restaurantului unde lucreaza in prezent este mandru ca are in echipa sa de bucatari un maestru al artei culinare. „Ma simt implinit, deoarece am ajuns sa lucrez cu sefii mei. Nelu Graur este cel de la care am invatat aceasta meserie de care m-am si indragostit datorita lui. In acest restaurant lucreaza 85 de persoane, din care 20 sunt bucatari, pe care Nelu Graur ii coordoneaza. El este aici la fel ca si Gica Hagi la echipa nationala”, ne-a spus Adrian Costache. De-a lungul carierei sale profesionale a lucrat in restaurante cu renume, precum Lido, Ambasador, Athenee Palace, Hilton, dar si la Ambasada Romaniei din Statele Unite ale Americii. „In anul 1970 am deschis restaurantul aeroportului Otopeni, iar in 1972 pe cel al hotelului Intercontinental. Am participat si la organizarea a numeroase mese de Ziua Romaniei in San Marino, Thailanda si Finlanda”, ne-a spus Nelu Graur, care este membru fondator al Asociatiei Bucatarilor si in Comisia de decernare a premiilor pentru arta culinara. In varsta de 64 de ani, maestrul vrea ca, pe viitor, sa-si scrie memoriile, dar si retetele in versuri, intr-o carte intitulata: „Cine esti tu, Nelu Graur?”. Foto:Laura Dobre