Fabrica de agricultori
Asociația Stea din municipiul Satu Mare este recunoscută în oraș pentru că participă din plin la integrarea în societate a oamenilor străzii. Programele derulate de asociație sunt nenumărate, dar cel mai de succes poate fi considerat proiectul „Grădina Stea”, pe care CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA vi-l prezintă în cele ce urmează. (NU RATA, AICI: POVESTEA TULBURĂTOARE A BĂIEȚELULUI DE 4 ANI PE CARE L-A ”ÎNFIAT” UN TAXIMETRIST)
Acesta este un proiect finanțat prin fonduri europene, prin care cei de la asociație și-au înființat propria grădină de legume, la care lucrează beneficiarii Asociației Stea. Grădina de cinci ari are o producție din care zeci de sătmăreni comandă săptămânal pentru a avea pe masă legume sănătoase.
Un coș la un sfert din prețul pieței
„Primul an în care am produs legume în grădina noastră a fost 2016, dar fără prea multe comenzi. Acum nu mai facem față cererii, chiar trebuie să punem oamenii în așteptare, pentru că cererea ne depășește capacitatea de producție și de livrare. În prezent, în coșurile ce le livrăm avem salată, spanac ceapă verde, ridichi și plante aromatice. Costul unui coș este 16 lei, cam la un sfert de preț față de cât ar costa toate produsele luate individual din supermarket sau din alte părți. Livrăm de două ori pe săptămână, de obicei marțea și joia. Avem capacitate de 20 de coșuri pe săptămână, dar avem comenzi mult mai multe”, spune Cristina Bala, președinta Asociației Stea. (VEZI ȘI: MATERNITATEA DIN ARAD, RENOVATĂ DE… TEMPLIERI)
Arpi și Zsolti, cei mai vechi „beneficiari”
Grădina Stea este întreținută de beneficiarii asociației, persoane din medii defavorizate și oameni ai străzii, care astfel deprind calități pe care înainte nu le aveau, care astfel învață să muncească în echipă, să fie responsabili și să aibă un program.
Arpi și Zsolti sunt cei mai vechi beneficiari ai asociației și totodată cei mai vechi agricultori din grădină, cei care acum, după finalizarea perioadei de asistență specializată fac toate lucrurile la grădină.
„Acesta este al cincilea an de când sunt la Asociația Stea. Lipsesc cam două zile pe săptămână, când am altceva de lucru. Îmi place să fac orice, și cu motocultorul, și la plantat și la săpat. Abia aștept să se coacă roșiile și castraveții. Când nu vin la grădină lucrez la niște terenuri de tenis”, povestește foarte mândru Zsolti, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA. (VEZI ȘI: POVESTEA PREOTULUI IALOMIŢEAN CARE HRĂNEŞTE SUFLETELE NECĂJITE)
Șansa unui trai decent
„Eu sunt de trei ani la Grădina Stea. Mă descurc cu tot, eu sunt șeful acolo, știu să pornesc motocultorul, să ud, să sap. Acum m-am accidentat la mână că am intrat cu motocultorul în gard, dar nu s-au mai întâmplat de astea”, adaugă și Arpi.
În momentul în care a fost demarat proiectul, în grupul-țintă au fost alese persoane apte de muncă și din punct de vedere psihologic, dar care nu aveau dezvoltate abilități precum munca în echipă, răbdare, rezistență la stres. Mulți au încercat să aibă locuri de muncă dar nu s-au putut încadra din cauza faptului că nu acceptau să li se spună ce au de făcut. (VEZI AICI: MĂRTURII TERIFIANTE. A SCĂPAT DIN LAGĂRELE LUI CEAUŞESCU, IAR AZI…)
„Nu știau cum arată o roșie pe plantă”
„Băieții sunt dintre cei mai serioși, schimbările se văd la ei foarte puternic de când lucrează aici, cu noi. Sunt mai calmi, mai răbdători, mai organizați și știu să respecte un program. Se mai întâmplă să piardă câte un autobuz, dar nici atunci nu renunță să meargă la grădină, iau bicicletele și merg cu bicicletele deși sunt șapte kilometri de la sediu până la grădină”, îi laudă Cristina Bala.
„Privitor la evoluția lor, în primul an beneficiarii nu știau nici cum arată o roșie pe plantă. Acum știu să folosească motocultorul, să instaleze sistemul de irigație. Anii trecuți am avut câte un agricultor care să ne ghideze, dar anul acesta doar băieții s-au descurcat cu tot, ei au făcut tot acolo. Arpi, de exemplu, era foarte violent și recalcitrant, nu te puteai înțelege cu el”, povestește și Mirela, una dintre angajatele asociației. (CITEȘTE ȘI: UN PREOT DIN VRANCEA A „ÎNFIAT” 20 DE COPII)
Banii adunați din activitatea de grădinărit sunt folosiți pentru pachete cu alimente oferite grupului-țintă din proiect, dar și pentru susținerea unui proiect de educație pentru mai mulții copii din familii defavorizate, care astfel sunt ajutați să urmeze o formă de învățământ cel puțin până în clasa a VIII-a.