Coșmar pentru turiștii aflați în stațiunea Mamaia. S-au format munți de alge pe plajă, iar oamenii nu se pot apropia de apa Mării Negre. Problemele au apărut încă de la finalul lunii iunie în mai multe zone de pe litoral și continuă să le dea bătăi de cap persoanele aflate în vacanță.
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a transmis că intervine în fiecare seară pentru a strânge algele depuse la linia țărmului în zonele cu probleme, precum Constanța, Mamaia, Năvodari, dar și în stațiunile din sudul litoralului. Totuși, personalul pare că nu face față „exploziei” de alge de la malul mării. Plajele sunt în continuare afectate, iar turiștii care vin de la mare depărtare s-ar arătat dezamăgiți de ceea ce au găsit pe litoral.
Încă de la finalul lunii iunie, a avut loc o „explozie” de alge în mai multe zone, cum ar fi Constanța, Mamaia, Năvodari, dar și în sudul litoralului. Mulți turiști vin din zone îndepărtate ale țării și sunt total dezamăgiți de experiența de la malul Mării Negre.
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) încearcă să rezolve problema, însă apariția algelor este influențată în mare măsură de curenții marini și de condițiile meteorologice. Astfel, vineri, 12 iulie, persoanele aflate pe plaja din Mamaia au avut parte din nou de o surpriză neplăcută.
Unii turiști și-au făcut puțin curaj și au trecut peste „covorul” verde din dorința de a se răcori, însă priveliștea nu este deloc una frumoasă. Pe țărm, se află mai mulți angajați ai operatorilor de plajă cu lopeți și greble care încearcă să strângă algele.
În acest fel, va fi mai ușor pentru personalul Apelor Române care va veni deseară să adune algele. Momentan, aceștia nu pot interveni pe timp de zi pentru că se află turiști pe plajă, iar șezlongurile sunt montate în zonele special amenajate. De la începutul sezonului estival și până acum muncitorii de la Apele Române au strâns 800 de tone de alge.
Organizațiile de Management ale Destinaţiilor Mamaia-Constanța, Mamaia Nord și a Județului Constanța au trimis un drept la replică în urma articolelor din presă despre apariția algelor pe țărmul Mării Negre.
„Constatările oficiale ale Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral sunt menționate în comunicatul oficial al ABADL:
Având în vedere fenomenul de dezvoltare algală manifestat în ultima perioadă pe plajele litoralului românesc aflate în administrarea Administraţiei Naţionale «Apele Române» — Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea — Litoral, prin depunerea algelor la linia țărmului sau prin prezența acestora în zona de îmbăiere, pe această cale vă comunicăm că acesta a scăzut în intensitate.
În prezent, existenţa algelor la linia țărmului se manifestă punctual, pe zone foarte restrânse. Personalul din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea — Litoral — Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa intervine în fiecare seară pentru evacuarea algelor depuse la linia țărmului.
Trebuie subliniat că acest fenomen de depunere algală la linia țărmului și prezența algelor în zona de îmbăiere este influențat în mare măsură de curenții marini și de condiţiile meteorologice la Marea Neagră.”, se arată în comunicat, potrivit Digi 24.
Citește și: MAMAIA E „PA”! NOUA STAŢIUNE LUATĂ CU ASALT DE TURIŞTI ÎN 2024. APA ARATĂ DEMENŢIAL