Oricat ar parea de incredibil, "regele animalelor" este pe cale de disparitie. O spun specialistii, care atrag atentia asupra acestui fenomen care ar putea periclita intreg ecosistemul african si nu numai. In cadrul unei conferinte care a avut loc la Paris, la care ziarul CANCAN a fost invitat, exploratorii rezidenti Beverly si Derek Joubert au readus in atentia publicului din intreaga lume pericolul de a pierde felinele mari, prin intermediul unui film documentar de exceptie, “The Last Lions” si printr-o campanie internationala.
In ultimii 50 de ani, numarul leilor din Africa a scazut cu peste 90%! In aceste conditii, in momentul de fata in lume mai exista aproximativ 20.000 de exemplare, in conditiile in care peste 600 de exemplare sunt vanate in mod legal in fiecare an. Daca ritmul braconajului si al vanatorii ar ramane constant, in cativa ani leii ar ajunge sa nu se mai poata inmulti, iar orice efort al reproducerii lor ar fi zadarnic. Astfel, intreg ecosistemul african ar fi grav afectat, intreg echilibrul fiind dat peste cap.
In cadrul unei conferinte care a avut loc la Paris, exploratorii rezidenti National Geographic – Beverly si Derek Joubert au atras atentia asupra acestui flagel si au insistat asupra aspectului legat de eforturile pe care le fac pentru a stopa decimarea felinelor mari. Cei doi binecunoscuti realizatori, care au primit pana acum numeroase premii pentru filmele documentare pe care le-au realizat pentru National Geographic Channel, si-au adus in sprijin un film la care au lucrat patru ani, timp in care au stat in mijlocul unei „familii” de lei. „The Las Lions” este povestea tulburatoare si fascinanta a leoaicei Ma Di Tau („mama leilor”), care incearca cu disperare sa isi protejeze cei trei pui de atacurile rivalilor, dupa ce isi pierde masculul in cadrul unei lupte pentru teritoriu.
Filmat inclusiv cu celebra camera Phantom, care ofera niste imagini incredibile ale luptelor, sau cu o camera montata pe un eclicopter, filmul sotilor Joubert este considerat drept unul dintre cele mai reusite si mai spectaculoase documentare din ultimii ani, fiind deja in atentia marilor festivaluri de gen. „Au fost momente dificile, am fost nevoiti sa urmarim leii traversand un rau plin cu crocodili, iar acolo ne-am pierdut masina si intreg echipamentul de filmare, care este foarte scump”, ne-a declarat in exclusivitate Derek Joubert. Din fericire, acesta a fost si cel mai grav lucru care li s-a intamplat, chiar daca au petrecut mai bine de doi ani in mijlocul leilor pe care i-au filmat. „La un moment dat, eram atat de aproape de locul unde se luptau leii si eram atat de prins in ceea ce filmam, incat nu mi-am dat seama ca pantalonii mei erau stropiti cu sange!”, adauga Derek, care a petrecut peste 20 de ani alaturi de sotia lui in salbaticie, acolo unde a realizat numeroase filme premiate de cinci ori cu „Emmy Awards”.