Un bărbat a fost prins în Vama Petea (județul Satu Mare) cu un permis fals. Atunci când a fost întrebat cum a intrat în posesia lui și care a fost motivul, cetățeanul le-a oferit polițiștilor de frontieră o explicație neașteptată. Documentul fals a fost cumpărat online, la prețul de 800 de euro. Detaliile se află mai jos.
Un bărbat originar din Ucraina, care dorea să iasă din România prin Vama Petea, a fost prins cu un permis fals asupra sa. Cetățeanul ucrainean a fost întrebat de vameși cum a intrat în posesia documentului fals și care a fost motivul. Însă explicația a fost neașteptată. Pentru carnetul de conducere fals plătise nu mai puțin de 800 de euro. Îl solicitase de la o persoană, în mediul online.
Bărbatul le-a mărturisit vameșilor că și-ar fi pierdut permisul auto în Germania. Pentru că n-a mai putut să ajungă în Ucraina, cetățeanul a apelat la o „schemă” care să îi asigure un document (fals, de altfel) pe care să îl prezinte autorităților ca fiind legal și valabil. Pentru că se aflase în imposibilitatea de a solicita eliberarea unui nou document, în Ucraina, a preferat să apleze la o alternativă ilicită.
Permisul fals apărea eliberat în aprilie 2014 de autoritățile ucrainene. Însă, documentul nu îndeplinea „condițiile de formă și de fond ale unui act autentic”. A apelat la o persoană din mediul online, care se recomandase ca jurist, și i-a eliberat un document fals pentru 800 de euro. Cetățeanului în vârstă de 42 de ani i-a fost deschis un dosar penal pentru două spețe, și anume uz de fals și conducerea unui vehicul pe drumurile publice, fără permis. Incidentul a avut loc miercuri seara.
„Cu ocazia formalităţilor pentru ieşirea din ţară, colegii noştri i-au solicitat celui aflat la volan şi permisul de conducere. Bărbatul a prezentat un permis de conducere, aparent eliberat în aprilie 2014 de către autorităţile din Ucraina, dar care nu îndeplineşte condiţiile de formă şi de fond ale unui act autentic.
Ucraineanul a declarat că, fiind în Germania, şi-a pierdut permisul de conducere, dar nu se putea întoarce în ţara natală pentru eliberarea unui nou document. Aşa că a apelat la o persoană pe care a cunoscut-o în mediul on-line şi care s-a recomandat ca fiind jurist, iar în schimbul sumei de 800 de euro poate sa se ocupe de obţinerea documentului de conducere. Cel aflat la volanul maşinii le-a spus că nu avea cunoştinţă despre faptul că acest document – pe care l-a prezentat la controlul de frontieră – nu este unul autentic”, precizează ITPF.
Totodată, Poliția de Frontieră Română a transmis și raportul pentru ziua de miercuri, 25 octombrie. Conform datelor, în 24 de ore, în punctele de trecere și „frontiera verde”, s-au constatat zeci de fapte ilegale. De altfel, 26 de cetățeni străini nu au putut intra în țară, iar alți 23 nu au primit permisiunea de a ieși de pe teritoriul României. Au fost confiscate bunuri de peste 1.459.000 de lei. Au fost aplicate amenzi contravenționale, în valoare de 19.600 de lei.
„- 90 de fapte ilegale (59 infracţiuni şi 31 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
– valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la aproximativ 19.600 lei;
– bunuri ridicate în vederea confiscării, în valoare de peste 1.459.000 lei;
– nu s-a permis intrarea în ţară a 26 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege. De asemenea, nu s-a permis ieşirea a 23 cetăţeni români din diferite motive legale”, se arată pe site-ul Poliției de Frontieră Română.
Sursă foto: captură video, Pixabay