Expertul OMS Dorit Nitzan, despre criza de vaccinare din țară „România nu e o ţară care ar fi trebuit să rămână în urmă”

Publicat: 26/10/2021 | 14:16

Expertul OMS Doit Nitzana analizat situația pandemică a României și vorbește despre criza de vaccinare a românilor.

În urmă cu câteva zile, OMS Europa își trimitea unul dintre experți în România, pe dr. Heather Papowitz, pentru a analiza la firul ierbii situaţia drastică a pandemiei la nivel naţional şi motivele care au condus la rata mică de vaccinare.

Misiunea face parte dintr-o serie de eforturi pe care le face Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a sprijini România (şi alte ţări) în gestionarea crizei medicale.

Dincolo de consecinţele pe plan naţional, această criză reprezintă o ameninţare şi pentru restul Europei.

În acest context, Libertatea a vorbit cu dr. Dorit Nitzan, director pe urgenţe la Biroul Regional OMS, despre priorităţile pe care ar trebui să le aibă ţara noastră pentru a soluţiona criza.

„La nivelul OMS, nu avem în acest moment întregul tablou. Le propunem statelor să deruleze ceea ce noi numim „intra-action review”, adică să evalueze în timp real răspunsul la pandemie. E o modalitate de a nu căuta vinovaţi, ci de a privi înainte, încercând mereu să corectezi din mers.  Cred că România are capacitatea, competenţele, know-how-ul pentru a face faţă cu succes pandemiei. Nu e o ţară care ar fi trebuit să rămână în urmă. E foarte important să ne amintim asta.”, a declarat expertul OMS.

„Suntem într-adevăr îngrijoraţi”

 „Multe ţări au fost lovite de pandemie, nu doar România, şi mereu a fost vorba de o combinaţie: răspunsul autorităţilor, complianţa oamenilor la recomandări şi măsuri, şi, desigur, încrederea (în comunitatea medicală, în autorităţi). Este foarte important ca încrederea să fie dezvoltată în timp. În anumite ţări lipseşte capacitatea, dar nu aceasta cred că e problema în România.  Suntem într-adevăr îngrijoraţi pentru că, în România, sunt mulţi oameni care se opun deciziilor şi recomandărilor făcute.”

„Dovezile ştiinţifice sunt cele care trebuie folosite pentru a ghida decidenţii. E esenţial un acord foarte bun la nivelul celor care fac politicile. Decidenţii trebuie să aibă o singură voce, iar acea voce să fie bazată pe dovezi ştiinţifice. Ţările care merg cel mai bine sunt cele care colectează datele, iar cei care fac politicile le analizează şi spun, pe baza lor: asta trebuie făcut, nu se ceartă între ei despre ce trebuie făcut. Dacă ne uităm la partea pozitivă, sunt oameni care vor să fie vaccinaţi, să-şi salveze vieţile, să se protejeze pe ei şi pe cei la risc de boală sau de COVID de lungă durată. Aceşti oameni trebuie să beneficieze de tot sprijinul să se vaccineze. Aşadar, să ne concentrăm pe cei gata de acţiune. Să verificăm dacă au acces în zonele rurale. Să ne asigurăm că orice persoană care vrea acces la vaccin o să-l poată obţine cât de repede cu putinţă. Cealaltă zonă vitală e accesul la testare. E foarte important ca fiecare om să-şi poată asuma responsabilitatea pentru sine însuşi şi să aibă acces la teste gratuite sau foarte ieftine pe cât posibil, la nevoie. Dacă o persoană crede că a fost expusă la virus sau are simptome, sau vrea să viziteze un vârstnic, de exemplu, atunci trebuie să se poată testa gratuit sau ieftin.  Nu în ultimul rând, e foarte important să avem măşti oriunde suntem împreună, mai ales în spaţii aglomerate sau închise, să protejăm vârstnicii şi pe lucrătorii din domeniul medical. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile ajung în primul rând la cei cu risc mare. ”

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult