Oetzi - "Omul Gheturilor", descoperit in Alpi, in 1991, este cea mai importanta mumie a lumii. Cu ajutorul tehnologiei ultramoderne, specialistii au reusit sa recreeze acest simbol al unei ere a umanitatii de mult apuse.
Folosind imaginile 3D ale corpului si tehnologia utilizata de medicii legisti, doi artisti olandezi – Alfons si Adrie Kennis – l-au recreat pe Oetzi, „Omul Gheturilor”. Singurul lucru pe care nu au reusit sa-l realizeze a fost sa stabileasca adevarata culoare a ochilor lui Oetzi, motiv pentru care au decis sa-i faca caprui. Oetzi a fost descoperit in septembrie 1991 in Alpi de Est, langa granita austro-italiana, de catre doi turisti germani. Este cea mai faimoasa mumie a lumii. „Omul Gheturilor” a murit la varsta de 46 de ani.
A avut parte de o moarte extrem de violenta: examinarile au scos la iveala faptul ca barbatul a fost ranit de o sageata si apoi lovit cu putere in fata. Se crede ca sageata i-a strapuns artera situata sub clavicula stanga, provocand o hemoragie intensa. Din cauza ca aceasta a fost extrasa inainte de deces nu a facut decat sa duca la agravarea ranii. din cauza socului, Oetzi a suferit si un atac de cord. Cercetatorii cred ca barbatul ar fi fost ucis de un rival.Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca ultima masa pe care a luat-o a fost compusa din vanat.
Oetzi purta cu el un arc, o tolba cu sageti si un topor din cupru. „Omul Gheturilor” avea 46 de ani, 1,59 metri inaltime, suferea de artrita si era infestat de tenii, o specie de paraziti intestinali. Descoperirea lui Oetzi a fost cruciala in intelegerea modului de viata a omului preistoric. Manechinul, in marime naturala, este expus la Muzeul de Arheologie din Bolzano, Italia, alaturi de ramasitele sale mumificate.