Tot mai mulți români aleg să plece peste hotare, pentru un trai mai bun. Aleg de cele mai multe ori țări din Europa, precum Austria, Germania, Belgia sau Olanda. Mulți se stabilesc în străinătate cu tot cu familii și nu au de gând să se mai întoarcă pe meleagurile românești. Gigi, un român stabilit în Belgia, a mers la cumpărături în Olanda și a decis să le arate tuturor conaționalilor de câți bani au nevoie pentru un trai decent. Auzise că-n acea țară prețurile sunt mai ieftine la supermarket decât în România, așa că a vrut să vadă cu ochii lui! A avut parte de o mare surpriză!
Gigi, un român stabilit în Belgia, a mers cu soția lui să facă toate cumpărăturile tocmai din Olanda. Pentru că în țările europene există autostradă la tot „pasul”, nu a durat mult până când cuplul de români a ajuns la destinație: Lidl Olanda. Au vrut să vadă dacă prețurile sunt, într-adevăr, mai mici decât în România, așa cum se zvonea pe internet. N-a mai stat pe gânduri și a luat toate rafturile la rând, în căutarea produselor pe care le avem și noi, dar care ar avea prețuri diferite. Ei bine, în acest fel, a avut parte de o surpriză!
„Mi-a stârnit curiozitatea. Vreau să văd cu ochii mei!”, a ținut să spună Gigi.
Merele roșii costau nu mai puțin de 12 lei/ kilogram, deși în România se găsesc și la 4 lei/kilogram. Sigur că, prețurile sunt în funcție de salariile locuitorilor respectivelor țări. Prețul bananelor este la fel ca la noi: 7 lei pe kilogram. Un kilogram de portocale costa 15 lei, iar un ananas era în jur de 10 lei bucata. Dacă vorbim de raionul de carne, prețurile sunt puțin cam piperate.
Un kilogram de carne de cocoș este aproape 40 de lei, un kilogram de copănele marinate costă circa 37 de lei/ pe kilogram. Dacă vorbim despre pieptul de pui, 800 de grame este 45 de lei. 10 ouă costă 12 lei, iar 5 kilograme de cartofi sunt 25 de lei. Ce-i drept, prețurile sunt asemănătoare ca cele din supermarketurile de la noi. Sigur că, prețul depinde și de firma de care aparține produsul respectiv, căci știm cu toții: o firmă bună = produs bun, deci preț ridicat.
Videoclipul postat de român pe internet, cu prețurile de la Lidl Olanda, a stârnit numeroase reacții:
„80% din alimentele din magazinele românești sunt de import. E la ,,mintea cocosului,, că prețurile din România trebuie să fie mai mari ca și în țările de unde le imporți. Acum câteva zile am citit că doar carnea de pui, ouăle și carne de oaie nu importam aproape deloc, în rest importam cam 80% din tot ce se mănâncă”, a scris cineva.
„Sunt mai scumpe pentru că sunt mai de calitate, nu ați auzit de dublu standard european”, a mai spus cineva.