Bucatarul Petrisor Tanase a fost unul dintre primii chefi care au aparut in emisunile de televiziune de la noi. Facea tandem cu Andi Moisescu si aveau multi fani.Una dintre cele mai tari faze a fost cand Andi s-a taiat la deget, in direct!
Emisiunile lui Petrisor aduceau mereu zambetul pe buze tuturor, iar glumele din platou faceau deliciul telespectatorilor. Acum chef Tanase se ocupa de noi proiecte, dar fara aparitii la televizor, dupa ce s-a retras din activitatea media in urma cu trei ani.
“A fi vedeta trebuie sa ai un yacht”
“Sincer, cand m-am gandit sa fac emisiune tv eram la Palatul Parlamentului bucatar-sef…
Ideea mi-a venit chiar cu riscul sa fiu cunoscut, ca nu mai am intimitate. Trebuie sa iti controlezi orice gest si totodata si modul cum arati pe strada. Eu nu m-am sfiit niciodata de asta, eu m-am imbracat dupa cum am avut chef. Am inceput aceste emisiuni prin 1995, iar prima data am facut emisiunea pe TVR International, era dedicata diasporei si le aduceam aminte de retele traditionale.
Apoi, fiind prieten cu Florin Calinescu, ne cunosteam foarte bine, cand el era actor la Teatrul Mic, iar eu bucatar la Berlin. Mergeam la fiecare piesa de teatru care se lansa, chiar daca erau cinci, sase grade in sala. Atunci am fost contactat de el, am fost invitat la el in emisiune, el vazand ca am o emisiune pe TVR mi-a facut aceasta propunere, sa ma duc la o discutie. M-a vazut, m-a placut si mi-a propus o colaborare in acest sens.
Pot spune ca a fost o schimbare de macaz, clar! ProTv-ul a creat vedete din oameni simpli, obisnuiti, dar eu nu ma consider vedeta. A fi vedeta inseamna sa ai un yacht, trebuie sa fii vedeta americana, sa fim sinceri. Dar traim in Romania, daca ma nasteam si eu in Anglia poate, na, eram si eu Jamie Oliver”, ne-a povestit, razand, indragitul bucatar.
“In momentul in care se aprinde becul rosu la camera. eu ma transform”
Petrisor Tanase ne-a povestit despre ce a insemnat pentru el televiziunea, dar si despre emotiile la primele cadre trase. El spune ca trairile sale incep dupa ce se termina un eveniment.
“Eu am aparut la ProTv la “Ora 7, buna dimineata” impreuna cu Andi Moisescu si Neti Sandu. Dupa ce a aparut acest format, cu un bucatar in matinal, Teo si Mircea erau deja la Antena si au adus si ei un bucatar. Formatul era asemanator, acum era o lupta intre ProTv si Antena, bineinteles ca ProTv-ul castiga intotdeauna, avand in vedere ca avea un alt zvac, era un altceva.
Toti faceau lectii de dictie, in afara de mine. Eu am facut teatru in scoala generala. Eu nu am emotii! Foarte multi din televiziune imi spuneau ca in momentul in care se aprinde becul rosu la camera eu ma transform. Adica daca nu zambeam si nu faceam niciun gest inainte, in acel moment imi schimbam fata. Nu aveam emotia publicului, la mine emotia se manifesta dupa ce se termina evenimentul”, ne-a mai spus Tanase.
“Cel mai inedit moment a fost cand eu si Andi Moisescu am facut schimb de roluri”
Momente inedite au fost destule, mai ales in emisiunile in direct. Indragitul bucatar ne-a spus despre cum s-a taiat la deget Andi Moisescu, chiar in timpul unei emisii.
“Cel mai inedit moment a fost cand eu si Andi Moisescu am facut schimb de roluri. El era Petrisor, si-a luat bluza si si-a pus boneta, iar eu eram Andi. Mi-am facut frizura lui. Andi a inceput sa taie ceva si s-a taiat in direct la deget. Ne-am speriat nitel atunci, dar a trecut si asta”, ne-a mai povestit bucatarul.
“Am considerat ca am imbatranit”
Chef Tanase ne-a spus motivul pentru care s-a retras din activitatea din fata camerelor. Dar spune ca este la fel de ocupat si ca se imparte intre mai multe proiecte sociale, ascotia unde este secretar general si catedra unui liceu.
“Am considerat ca am imbatranit si atunci am zis Stop. Eu niciodata nu am tinut o emisiune mai mult decat un an, un an si ceva. Acum sunt invitat prin anumite emisiuni, am proiecte sociale, eu sunt si secretar general al „ANBCT” (Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism) e cea mai veche asociatie si este o munca voluntara. Aici pregatim oameni pentru concursuri.
Am fost in Africa acum doi ani si am participat la o actiune umanitara, unde am lucrat timp de doua saptamani, iar tot ce s-a vandut din meniul nostru a revenit copiilor saraci de acolo. Am jumatate de catedra la Liceul Doamna Chiajna, nu pot mai mult pentru ca nu am timp, acesta tot voluntariat putem spune ca e, pentru ca salariul de profesor la ora actuala il poti considera asa.
Predau turism – gastronomie. Vrem sa dam drumul si la o scoala, a asociatiei noastre. Daca ma intrebati din ce traiesc? Traiesc din salariul de jumatete de norma de profesor de liceu si din colaborarile mele de consultant la diferite restaurante. Acum mai nou sunt si imaginiea unui magazin”, ne-a mai spus, razand, Petrisor Tanase.
(Alex Saulea)