Finalul lunii februarie a acestui an a fost zbuciumat pentru medicul Adrian Motoacă. Nu a cedat presiunilor făcute de conducerea clubului Viitorul, ca să-şi dea acordul pentru dreptul de joc al lui Nimely, fotbalist de bază în echipa lui Hagi, dar nici nu a mai putut continua! Şi-a dat demisia. După celebrul ”caz Nimely”, Motoacă şi-a găsit liniştea, jumătate de an mai târziu, la echipa de handbal feminin HCM Slobozia. Trage, în continuare, semnale de alarmă în privinţa unor nereguli din sistemul medical sportiv, pentru a preîntâmpina tragedii chiar pe terenul de joc. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă un interviu în care medicul dezvăluie aspecte incredibile petrecute în unele cabinete medicale sportive. (VEZI ŞI: E decis să meargă în instanţă! Scenă halucinantă dezvăluită de un fost stelist. Milionarul a răbufnit când i-a văzut soţia: ”Eşti o ţărancă proastă! Dispari de aici...”)
– Domnule Motoacă, în cariera dumneavostră de medic sportiv, aţi fost martorul unor nereguli cu vizele de joc?
– Depinde ce înţelegeţi prin nereguli. Lucrez în sistemul medical şi aici nu sunt permise erori. Dar sunt cazuri bine ştiute în anumite judeţe, unde vizita medicală a sportivilor nu se efectuează conform criteriilor acordării avizului medical. Întâlnim colegi de alte specialităţi: medicina de familie, chirurgi, ortopezi, balneofizioterapişti sau chiar ORL-işti care acordă viza medicală în cauză, deşi legea nu permite decât medicilor specialişti de medicină sportivă să acorde acest aviz de apt pentru sport. Vina e a Direcţiilor Judeţene de Sport, care permit asemenea practici, şi a Federaţiilor în speţă, care acceptă parafe şi ştampile ale altor specialităţi pe legitimaţiile sportive. (CITEŞTE AICI: Declaraţia care va şoca Liga I! Cum era să moară pe teren un fotbalist-campion de la Viitorul lui Hagi: ”Din ambulanţă ieşea fum…”)
– Ştiţi cazuri ”deocheate”, să zic aşa?
– Am întâlnit în examinările sportive cazuri grave şi foarte grave cu legitimări de sportiv profesionist şi vize aplicate anterior de către medici care nici măcar nu văzuseră sportivul sau care au vizat acea legitimaţie la presiunea politică sau din lipsă de interes. Am scos din circuitul sportiv jucători legitimaţi care sufereau de miocardite, afecţiuni cardiace grave sau diabetici dependenţi de insulină băgaţi de către alţi medici în comisii de handicap!! Ce e mai grav şi mai îngrijorător este că aceste cazuri se extind şi la nivel de juniori legitimaţi.
„Nu poţi şti de ce boală ascunsă poate suferi”
– Unde asta? La ce eşaloane? Numai în fotbal sau şi în alte sporturi?
– Păi, ce medic ar face asta?
– Acuza lipsei banilor face ca acest sistem să se perpetueze şi este un lucru foarte grav. Şi să nu credeţi că se întâmplă numai la cluburile de fotbal acest lucru. Vina cea mai mare o are medicul care îşi asumă punerea parafei şi acordarea acestei vize în lipsa unui circuit medico-sportiv. Nenorocirea constă în faptul că, nefăcându-i un minimum de circuit medical acelui sportiv, nu poţi şti de ce boală ascunsă poate suferi şi ce se poate întâmpla pe teren. Nu poţi fi sigur de nimic. De aici şi până la celebrele cazuri din fotbalul românesc e doar un pas.
– Dar antrenorii ce zic? Ei ştiu, bănuiesc?
– Şi cum se poate ajunge la normalitate?
– Am putea începe prin a respecta legile, să înceapă să ne pese de soarta sportivilor. Din păcate, mulţi conducători de cluburi nu văd aşa situaţia. Le place să se ascundă în spatele uşilor şi să încerce să fenteze sistemul. Ar trebui să înţeleagă rolul unui control medical inclusiv înaintea momentului cumpărării unui jucător. La noi, în România, e invers, mai întâi se dau banii pe jucător, apoi aflăm cu stupoare, la efectuarea vizitei medicale, că suferă sau că a fost accidentat şi nu poate juca la capacitate maximă.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)