Evita problemele de Craciun Si Anul Nou! Ce Si cat sa mananci de pe masa de sarbatori
Daca eSti cardiacTrecerea de la alimentele de post la cele bogate in proteine trebuie sa se faca progresiv. Cum toba, caltaboSii, piftia, frip-tura de porc Si sarmalele nu-Ti vor lipsi de pe masa, e bine sa consumi cate puTin din fiecare preparat, cu foarte puTina sare Si sa nu combini multe feluri de mancare la o singura masa. „Evita friptura din carne impanata deoarece conTine o cantitate mare de grasimi saturate, care se depun uSor in organism Si duc la creSterea lipidelor in sange. Grasimea saturata e pericu-loasa mai ales daca suferi de boli cardiovasculare. De asemenea, daca ai tensiunea arteriala peste valorile normale, abTine-te de la mezeluri Si preparatele din porc obTinute prin procesul de afumare”, recomanda dr. Mirela Miertoiu, specialist in medicina generala. Suplimenteaza-Ti aportul de zahar cu fructe de sezon. Kiwi, portocalele, merele, mandarinele Si stru-gurii conTin multa apa, fibre, vitamine Si minerale, calitaTi care incetinesc trecerea zaharului in sange Si nu permit creSterea colesterolului.Daca ai ulcer sau gastritaRezuma-te la o ciorba de rasol, doua-trei sarmale preparate din carne de porc Si vita cu puTina mamaliga, un carnacior Si o porTie de friptura. Evita piftia sau, daca nu e cu putinTa, renunTa la adaosul de usturoi. Dar nu toate la aceeaSi masa. Asoci-aza carnea cu legume pentru aportul de glucide Si fibre care faciliteaza absorbTia grasimilor. AtenTie, insa! Chiar daca simTi ca nu mai reziSti de pofta, fereSte-te sa consumi la o singura masa: aperitive cu paine, cartofi, friptura, sarmale Si cozonac. Cedand acestor combinaTii culinare, nu faci decat sa-Ti suprasoliciTi stomacul Si ficatul. Consuma multe fructe Si sucuri natu-rale de fructe pentru ca proteinele sa se digere mai uSor. Pe tot parcursul meselor, din cand in cand, bea cateva guri de apa plata ca sa-Ti menTii sistemul digestiv activ Si sa eviTi deshidratarea. In acest mod, vei evita Si tulburarile de tranzit intestinal.Daca suferi de tulburari hepatice sau biliareIdeal ar fi sa inlocuieSti carnea de porc cu aceea de curcan. E mai sanatoasa. AtenTie deosebita la combinaTiile alimentelor: fara toba, caltaboS, paine, friptura, sarmale Si desert la aceeaSi masa. „Cozonacul, placintele Si toate dulciurile de sezon conTin pe langa zahar, Si cantitaTi mari de grasimi (unt, margarina, lapte). E bine sa consumi cate puTin din ele. Ca sa-Ti sat-isfaci nevoia de dulce, de la masa nu trebuie sa-Ti lipseasca fructele. Portocalele, mandarinele, grapefrutul au grija de sana-tatea ficatului Si veziculei biliare in aceste zile”, atenTioneaza dr. Mirela Miertoiu, specialist in medicina generala.