Evaluarea Naţională 2020 începe luni, 15 iunie, cu proba la literatura română. Elevii de clasa a VIII a sunt puşi faţă în faţă cu primul lor examen important, iar toţi speră să aibă parte de subiecte cât mai uşoare.
Evaluarea din acest an a stat sub semnul întrebării din cauza pandemiei de coronavirus şi, în ciuda protestelor unor părinţi sau asociaţii de elevi care cereau anularea acestui examen, testele vor continua.
Aşadar, elevii trebuie să se prezinte la centrele de examinare luni dimineaţa, iar accesul în sălile de examen se va face până la ora 8.30. Examenul va începe la ora 9.00 şi are o durată propriu-zisă de 2 ore. Cei care participă la examen nu pot preda lucrările decât după ce a trecut o oră de la începerea probei.
Cu toate acestea, este important ca elevii să se prezinte mai devreme la centrele de examinare, pentru că anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, s-a luat decizia ca acestora să le fie luată temperatura înainte de a intra în săli.
Cadrele medicale vor măsura temperatura corporală a candidaţilor cu un termomentru noncontact, iar aceasta nu trebuie să fie mai mare de 37,3 grade. În cazul în care este depăşită această valoare, temperatura va fi măsurată de trei ori succesiv, la un interval de 2-5 minute.
Elevii care nu vor putea participa din motive medicale la această sesiune, o mai pot face în cadrul sesiunii speciale, care începe în data de 29 iunie.
În sala de examen pot intra maxim 10 elevi, iar aceştia nu trebuie să vină cu materiale ajutătoare, copiuţe, fiţuici, mijloace electronice de comunicare sau calcul. Încercarea de a copia şi frauda la examen se pedepsesc cu eliminarea din sală şi acordarea notei 1.
Şi anul acesta se va folosi tehnologia de supraveghere audio-video, tocmai pentru a scădea şansele ca elevii să copieze. Totodată, în sala de examen vor mai fi prezenţi şi trei profesori supraveghetori.
Pe foaia de examen, elevii trebuie să scrie cu cerneală sau pastă albastră, iar la proba de matematică, pentru realizarea schemelor sau desenelor, pot folosi doar creion negru. Cei care încalcă aceste reguli ar putea avea lucrarea anulată.
În cazul în care au greşit elevii trebuie să taie greşeala cu o linie orizontală. Nu se acceptă folosirea pastei corectoare sau a altor metode de corectură.
În cazul în care un elev are nevoie să meargă la baie sau solicită părăsirea temporară a sălii, el va fi însoţit de unul dintre supraveghetori, până la revenirea în sală. Acesta nu va beneficia de timp în plus pentru rezolvarea subiectelor.