Europa se luptă cu valul doi al epidemiei. În multe dintre țări virusul face ravagii, iar numărul de noi cazuri de îmbolnăvire a crescut îngrijorător. Ca urmare mai multe state se pregătesc să se reîntoarcă, de joi, la starea de urgență.
Țările care aplică din nou măsuri stricte împotriva pandemiei sunt Cehia şi Slovacia, care o să instaureze starea de urgență. În ambele țări a crescut dramatic numărul de cazuri de COVID-19. (CITEȘTE ȘI: STUDIU SPECIALIȘTI: BARURILE SUNT MAI SIGURE DECÂT ȘCOLILE, ÎN CEEA CE PRIVEȘTE NOUL CORONAVIRUS)
Până acum Cehia a gestionat bine pandemia, iar la 11 milioane de locuitori, numărul de persoane infectate a fost de 65.000 și 615 de decese. Însă situația a început să se agraveze în ultimele zile, când au fost înregistrate peste 2.000 de noi cazuri zilnic.
„Ca întotdeauna, voi fi deschis și cinstit cu voi. Pandemia s-a întors. Din nefericire, cifrele cresc din nou. În iulie, am decis să eliminam obligativitatea măștilor. Voiam sa respirăm din nou liber și sa ne bucurăm de vară. Asta după ce am fost printre primii din Europa care am controlat răspândirea virusului.”, a declarat Andrej Babis, prim-ministru al Cehiei.
La fel s-au întâmplat lucrurile și în Slovacia, care din cauza numărului mare de noi îmbolnăviri va instaura de joi stare de urgență. Astfel, vor fi interzise evenimentele sportive, religioase şi culturale. Mai mult, la nunţi şi înmormântări vor putea participa doar cei care prezintă un test negativ de coronavirus.
O situație similară se găsește și în alte țări din Europa. În Moscova, primarul a prelungit cu o săptămână vacanţa şcolară, în contextul creșterii bilanțului infectărilor cu noul coronavirus. (VEZI ȘI: INDIA A DEPĂȘIT 6 MILIOANE DE CAZURI DE CORONAVIRUS. SITUAȚIA ESTE ÎNGRIJORĂTOARE PE ZI CE TRECE)
Și în Franţa situația este critică, a raportat triplarea numărului de pacienţi la terapie intensivă în ultima lună.
Într-o situație gravă se află și Olanda, unde de peste o săptămână s-au înregistrat aproape 3.000 de infecţii zilnic.
„Numărul infecţiilor creşte atât de rapid încât suntem nevoiţi să “vânăm” virusul care ”înroşeşte” tot mai mult harta ţării. Din această cauză introducem acum măsuri la nivel naţional pentru a opri răspândirea virusului.”, a declarat Mark Rutte, premierul Olandei.