Instabilitatea politică din țară și îngrijorările legate de viitorul economic al României au generat o cerere masivă de valută. Românii se pregătesc de zile negre, dar asta a dus și la o creștere semnificativă pentru prețul euro la casele de schimb valutar. La ce trebuie să se aștepte românii, potrivit specialiștilor?
Cursul valutar a atins cote alarmante pentru români, cu un euro vândut la casele de schimb valutar la prețuri de până la 5,2 lei. Instabilitatea politică din țară a generat o cerere masivă de valută, ce a determinat și o creștere semnificativă a prețurilor. Însă, chiar și în acest context, specialiștii sunt optimiști.
(CITEȘTE ȘI: ATENȚIE, ROMÂNI! CÂȚI BANI SE POT SCOATE ÎNTR-O ZI DE LA UN BANCOMAT? ANAF-UL INTRĂ PE FIR)
Românii, preocupați de evoluțiile politice incerte, s-au grăbit să cumpere euro, văzând în această monedă un mijloc de siguranță financiară. Însă, această cerere crescută a fost rapid speculată de casele de schimb valutar, unde euro a ajuns până la prețul de 5,2 lei.
„Încearcă să profite de pe urma unei situaţii, o cerere mai mare. Fie poate chiar nu mai au euro fizic, ca să-i dea”, a explicat Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, referindu-se la strategiile caselor de schimb valutar, potrivit observatornews.ro.
Această explozie a prețului euro vine într-un context deja tensionat, în care multe case de schimb au rămas temporar fără rezerve suficiente de bancnote.
„A fost o cerere mare de valută în cash la casele de schimb. Până când casele de schimb vor face rost de noi cantităţi de bancnote, lucrurile vor rămâne mai tensionate”, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR).
De asemenea, această depreciere accentuată a leului față de euro pune presiune suplimentară pe românii care trebuie să facă plăți în moneda europeană, fie pentru chirii, fie pentru facturi. La cursul oficial BNR, euro a început ziua de luni, 9 decembrie, la valoarea de 4,9717 lei, dar presiunea din piață a dus rapid prețul euro la casele de schimb la peste 5 lei.
Deși situația actuală pare tensionată, analiștii sunt optimiști în privința stabilizării pieței până la finalul anului.
„Ne aşteptăm să revenim la ce a fost înainte de această criză politică. Deja se văd semnele, cu bursa care a crescut, cu costurile de finanţare ale statului care au scăzut”, a adăugat Adrian Codîrlaşu.
Însă, chiar și așa, începutul anului 2025 ar putea aduce noi provocări, odată cu aplicarea noilor modificări fiscale.
(VEZI ȘI: ”EURO SARE DE 6 RON”. ANUNȚUL CARE ÎI BAGĂ ÎN SPERIEȚI PE ROMÂNI)