Ești născut după 8 martie 1983? Ce trebuie să facă românii din această categorie, chiar AZI
Cei care sunt născuți după anul 1983 trebuie să se aplece puțin mai mult asupra sănătății. Pentru persoanele ce au trecut de vârsta de 40 de ani, analizele medicale regulate sunt un lucru foarte important. Majoritatea bolilor nu prezintă simptome decât atunci când trec într-un stadiu avansat. După 40 de ani riscurile sunt mai crescute, așa că analizele medicale regulate sunt cea mai bună metodă de a ține la depărtare și a preveni pericolul.
După vârsta de 40 de ani apar unii factori de risc ce pot contribui la anumite boli precum: cele de inimă, accident vascular cerebral, cancer, boli de rinichi și diabet. Toate acestea se pot preveni și trata din timp dacă analizele medicale se fac la timp. De exemplu, pentru a afla dacă ai tensiunea arterială crescută, sigura modalitate este aceea de a face controale regulate.
De asemenea, nivelul ridicat de zahăr din sânge, cât și nivelul ridicat de colesterol, cel mai adesea nu au simptome, însă valorile acestora se pot afla rapid cu un simplu test de sânge. După vârsta de 40 de ani, colesterolul trebuie verificat la fiecare 5 ani, dacă există factori de risc pentru boli coronariene.
Cei trecuți de 40 de ani, analize medicale regulate
În cazul femeilor ce au depășit vârsta de 40 de ani, medicii recomandă o mamografie la fiecare 1 până la 2 ani. Pentru femeile care au în familie un istoric sunt recomandate mamografiile anuale. Acestea trebuie începute de la o vârstă mai mică decât cea la care a fost diagnosticat cel mai tânăr membru al familiei.
De asemenea, femeile între 30 și 65 de ani ar trebui să efectueze un test Papanicolau la fiecare 3 ani și un test HPV la fiecare 5 ani. Femeile trecute de 40 de ani care au fracturi ar trebui să facă un test de densitate osoasă, asta pentru că ar putea exista un risc de osteoporoză.
În cazul bărbaților trecuți de vârsta de 40 de ani, se recomandă examinarea fizică anuală pentru depistarea cancerului testicular. Indicate sunt și analize în ceea ce privește cancer de piele, cancer oral, boli cu transmitere sexuală și abuz de alcool. Mai mult, în cazul acestora nu se recomandă mai mult de 10 băuturi alcoolice pe săptămână și mai mult de 4 băuturi standard pe zi.