Doctorul Mihai Niculesc, expert în nutrigenetică și epigenetică. a fost invitatul jurnalistului Adrian Artene în ediția de sâmbătă, 25 mai, a podcastului Altceva cu Adrian Artene. Specialistul a vorbit despre principiile care stau la baza unei alimentații corecte, despre dietele drastice și despre dezinformarea privind efectele benefice sau nocive ale anumitor alimente sau băuturi. Este sau nu benefic consumul de vin roșu pentru organism?
Invitatul lui Adrian Artene la podcastul Altceva, dr. Mihai Niculescu – expert în nutrigenetică și epigenetică – poate fi numit Părinte al Nutriției, un profesionist recunoscut și apreciat în toată lumea. Printre alte informații prețioase, expertul în nutriție vine cu noi lămuriri în ceea ce privește dieta – și noua modalitate de a pierde kilogramele în plus – ”miraculoasă” cu Ozempic, dar și care sunt riscurile postului intermitent – una dintre cele mai la modă ”cure de slăbire” din ultima perioadă.
„Ca principiu, cred că cele mai nocive diete sunt cele care merg la extrem și anume deficite severe, excedente severe… Adică, vorbim despre diete care impun organismului situații extreme, cu care el nu a fost foarte obișnuit și atunci nu știe să gestioneze foarte bine ce i se întâmplă. Problema dietelor extrem stă nu atât de mult în calorii, ci în faptul că induc deficite severe de micronutrienți, vitamine și minerale, iar în timp aceste deficite severe se văd în patologii deja foarte bine recunoscute”, a spus expertul în nutriție Mihai Niculescu.
Adrian Artene: Rămânem pe tărâmul miturilor: Vinul roșu este singurul alcool bun pentru oameni?
Dr. Mihai Niculescu: Nu mai este așa de un an, doi. Știința se bazează pe probabilități și nu cred că putem sa fim siguri de știință. Spunea cineva că știința reprezintă certitudine. Nu! Știința reprezintă probabilități.
Adrian Artene: Consumul de morcovi ne optimizează vederea?
Dr. Mihai Niculescu: Anumite componente – care se găsesc și în suplimente – au efecte deja măsurate asupra vederii.
Adrian Artene: Mâncarea condimentată provoacă ulcer.
Dr. Mihai Niculescu: Uneori provoacă și cancer gastric, depinde foarte mult de individ.
Adrian Artene: Băuturile carbogazoase sunt dăunătoare? Aici putem sa introducem și apa minerală.
Dr. Mihai Niculescu: Apa minerală nu este așa dăunătoare. Trebuie să definim ce înseamnă sucul de fructe. Există suc natural fără îndulcitori adăugați sau cum îndulcitori. Vorbim de o gamă foarte largă.
Adrian Artene: Legumele crude sunt mai hrănitoare decât dele fierte?
Dr. Mihai Niculescu: Nu neapărat. Uneori legumele crude nu dau acces unor nutrienți care sunt obținuți mai ușor din cele fierte..
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.