Este sau nu sănătos să fii vegetarian? Nutriționistul Mihaela Bilic a spus adevărul
În urmă cu mai bine de peste 10 ani, cei care deveneau vegetarieni nu erau priviți cu ochi buni. Alegerea de a elimina produsele de origine animală din alimentație era una stranie, mulți dintre ei considerând că la mijloc este vorba mai mult despre un moft. Ei bine, potrivit studiilor din ultima perioadă, se pare că nu este nevoie de luarea unor astfel de decizii radicale – cum ar fi veganismul – pentru o îmbunătățire a stilului de viață. Beneficiile apar exclusiv prin simpla diminuare a consumului de carne și creșterea semnificativă a legumelor și fructelor. În cadrul unei postări pe pagina sa personală de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic, explică importanța cărnii în alimentație, dar și cât de sănătos este să fii vegetarian.
Fie că este vorba despre un trend sau de anumite preconcepții, regimul vegetarian a devenit tot mai adoptat de mulți oameni care cred că astfel își îmbunătățesc stilul de viață, care își doresc să prevină anumite boli și chiar să fie mai blânzi cu mediul – prin reducerea diferitelor surse de poluare și a consumului de resurse, dar și protejarea drepturilor animalelor.
Majoritatea experților în nutriție sunt de părere că dieta vegetariană contribuie la reducerea kilogramelor în plus, reducerea nivelului de colesterol din sânge, reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare și chiar a cancerului. Acest stil de viață alimentar are plusurile și minusurile lui.
Citește și: ESTE SAU NU SĂNĂTOS POSTUL INTERMITENT? MEDICUL MIHAELA BILIC A SPUS ADEVĂRUL
Mihaela Bilic explică dacă e mai sănătos să fii vegetarian
În cadrul unei postări pe pagina sa personală de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic explică avantajele și riscurile unei diete vegane. Acest stil de viață este contraindicat cu desăvârșire în cazul femeilor gravide și femeilor care alăptează, copiilor, adolescenților, precum și persoanelor în vârstă – care suferă de anumite afecțiuni cronice. Specialistul pune accent pe echilibrul, diversitate și moderație (adică puțin din toate) – cele trei elemente fiind cheia unui stil de viață sănătos, nicidecum eliminarea definitivă a produselor de origine animală din alimentație.
” Beneficiile alimentației vegetariene:
✅Scăderea incidenței bolilor cardiovasculare- alimentația bazată pe produse vegetale este mai săracă în grăsimi saturate și colesterol, are un conținut redus de sare și este mai bogată în fibre și fitonutrienți cu efect antioxidant.
✅Protecția împotriva cancerului
Pe un teren genetic cu predispoziție pentru cancerul de colon, consumul crescut de carne roșie, mezeluri și produse rafinate poate reprezenta un factor de risc suplimentar. Dieta vegană și un stil de viață sănătos (eliminare sedentarism, consum de alcool, fumat) au efect benefic.
‼️Riscuri dietă vegană și deficitul de nutrienți
🆘 Vitamina B12 și fier
Spre deosebire de vegetarieni, care consumă ouă și lactate, veganii au un risc crescut de carență de vitamina B12, prezentă exclusiv în produsele de origine animală.
Și riscul de anemie crește la vegani, deoarece fierul hemic, cu bio-eficiență crescută (absorție 25-30%) există doar în produsele animale, în timp ce fierul din vegetale (non-hemic) este greu de absorbit(3-10%).
🆘 Aportul de proteine
Proteinele de origine vegetală sunt incomplete, nu conțin toți aminoacizii esențiali, de aceea în dieta vegană, pentru a evita un deficit de proteine, cerealele trebuie asociate cu leguminoase boabe (ex. orez cu mazăre, fasole boabe cu porumb, paste făinoase cu mazăre etc.)Vegetarienii sunt la adăpost de acest risc, simpla prezență a oului sau laptelui în dietă acoperind necesarul de aminoacizi esențiali.
🆘Omega 3
Aportul de acizi grași esențiali poate fi și el afectat într-o dietă vegană, singura formă de Omega 3 pe care organismul o poate metaboliza fiind cea de proveniență animală. Degeaba mâncăm nuci și semințe de in, avem nevoie de pește gras și gălbenuș de ou.
🆘 Calciu, metabolismul și osteoporoza.
Natura ne-a vrut omnivori (să mâncăm din toate) și de aceea nu a pus într-un aliment toți nutrienți de care organismul are nevoie. O alimentație sănătoasă trebuie să fie în primul rând diversificată, doar în felul acesta sunt acoperite nevoile complexe ale corpului și mai ales ale creierului/sistemului nervos.
Dieta vegană este contraindicată cu desăvârșire în cazul gravidelor și femeilor care alăptează, la copii și adolescenți, precum și la persoanele în vârstă sau care suferă de diferite afecțiuni cronice. Produsele de origine animală sunt incontestabil superioare, atât din punct de vedere al aportului de nutrienți, cat și la capitolul bioeficiență. Fără ele nu putem beneficia de o dezvoltare și funcționare optima a sistemului nervos, osos și endocrin, iar carentele care apar sunt definitive. Echilibrul, diversitatea și moderația sunt elementele unui stil de viață sănătos, simpla eliminare a produselor animale din alimentație este departe de a fi soluția miraculoasă pentru sănătatea noastră”, se arată în postarea Mihaelei Bilic.