Vara se apropie cu pași repezi, iar multe doamne și domnișoare se gândesc la cele mai rapide, eficiente și sănătoase metode de a scăpa de kilogramele în plus – cele mai multe acumulate în perioada sărbătorilor pascale. Mihaela Bilic vine cu un sfat prețios pentru toți cei care își doresc o siluetă ca trasă prin inel, dar și o sănătate de fier. Ce este, de fapt, postul intermitent, dar și care sunt beneficiile și contraindicațiile acestui stil alimentar?
Atunci când vine vorba despre un stil de viață alimentar sănătos, echilibrat și care eventual să ajute și în lupta cu kilogramele în plus, postul intermitent – intermitent fasting – poate să reprezinte una dintre cele mai la îndemână metode. Medicul nutriționist a spus adevărul despre acest regim flexibil și ușor de urmat.
Citește și: MIHAELA BILIC OFERĂ SFATURI PENTRU UN POST ȚINUT CA LA CARTE, FĂRĂ KILOGRAME ÎN PLUS. “ATENȚIE MARE LA…”
Postul intermitent se dovedește a fi una dintre cele mai sănătoase metode de slăbit. Însă nu acest proces nu se rezumă doar la pierderea kilogramelor în plus. Conform medicului în nutriție, acest regim flexibil și ușor de urmat se poate adapta în funcție de nevoile fiecărui individ. Presupune 2 mese principale pe zi, consumate la o distanță de 6-8 ore una de alta, fără gustări între mese – alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală.
”Postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat, fiecare poate să-și găsească ritmul care i se potrivește. În esență presupune 2 mese principale în zi, consumate la o distanță de 6-8 ore una de alta, fără gustări între mese. Ne e mai ușor să facem foamea când se numește post…intermitent. Numit în engleză “intermitent fasting” acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală.
Cel mai frecvent se practică metoda 16/8 care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore, iar în restul de 8 ore rămase să ai 2 mese principale. Există și alte modele: post negru timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână sau metoda 5 cu 2 (5 zile din săptămână mâncăm normal iar 2 zile mâncăm foarte puțin, adică max 500-600 cal/zi)”, a scris expertul în nutriție.
Acest stil alimentar poate să devină – pentru cei care doresc – un obicei de viață. Nu are riscuri ci doar beneficii. Cercetările arată că postul intermitent – pe lângă pierderea în greutate – poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, poate lupta contra proceselor inflamatorii din corp, poate spori rezistența corpului în fața stresului oxidativ, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează procesul de slăbit. Unele studii arată că intermitent fasting poate să ajuta la păstrarea memoriei și chiar să ajute la combaterea anumitor tipuri de cancer.
”Putem face din acest stil alimentar un obicei pe viață, nu are riscuri ci doar beneficii. Mesele rare bagă organismul în cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul. Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învățăm să nu mai ronțăim și ne întărim toleranța la foame”, spune Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic a vorbit și despre efectele negative ale postului intermitent, însă acestea dispar odată ce organismul se obișnuiește cu noile schimbări. La început este posibil să apară o ușoară star de iritabilitate și uneori chiar insomnie, stare de slăbiciune – până când organismul învață să facă față foamei. În concluzie, corpului îi va lua aproximativ 2-3 săptămâni ca să se obișnuiască și să se detașeze de mâncare.
”Există efecte negative ale postului intermitent? Poate o ușoară deshidratare dacă nu consumăm suficiente lichide. La început poate apărea o stare de iritabilitate și insomnie, care dispar rapid odată ce ne intrăm în ritm. Se mai descrie o stare de slăbiciune cu somnolență până când organismul învață să facă față la foame. Apare și respirația urât mirositoare, care ne confirmă starea de acidoză, deci slăbitul funcționează! Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim și să ne detașăm de mâncare. Pe lângă faptul că ne regăsim silueta, absența mâncării ne limpezește mintea, ne dă energie și chiar o stare de bine. Să mâncăm mai puțin și mai rar e sănătos, deci nu e de mirare că postul a ajuns să fie recomandat și de religie și de medicină. Merită încercat”, a fost mesajul publicat de Mihaela Bilic.