Este oficial! Abonamente la sală oferite de către angajator. Cine sunt cei care pot beneficia de acest lucru
Începând cu luna februarie 2023, firmele din România pot oferi angajaților abonamente la sala de fitness sau programe de recuperare medicală. Cheltuielile pentru aceste abonamente o să fie deduse în limita a 400 euro pe an/angajat. Mai mult, angajatorii nu vor plăti pentru aceste abonamente impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensie.
România este una dintre țările din Uniunea Europeană cu cea mai sedentară populație. Angajații rare ori ajung la sala de fitness sau fac orice timp de mișcare, așa că noua lege vine pentru a impulsiona oamenii și ai ghida spre o viață mai sănătoasă. Angajații vor beneficia de abonamente pentru sport, iar cheltuielile vor fi deduse.
Această facilitate este limitată la 400 euro pe an, însă intra în acea limită de 33%. Ceea ce înseamnă că dacă, de exemplu, angajatul este plătit cu salariul minim brut, adică 3.000 de lei, 33% reprezintă 990 lei. Angajatorul poate oferi facilitatea în limita a 990 lei/lună.
„Angajatul poate să meargă la sală, să își facă abonament, iar apoi să meargă cu factura la angajator. El îmi plătește mie (ca angajat), dar nu mai mult de 990 lei/lună. Apoi încă 990 lei. Poate da și 300 lei din factura asta, și tot așa până ajung la valoarea de maxim 400 euro”, explica Cornel Grama.
(CITEȘTE ȘI: UN ADOLESCENT DE 17 ANI A FOST LA UN PAS DE MOARTE, ÎNTR-O SALĂ DE FITNESS DIN CAPITALĂ)
Abonamente la sală pentru angajați
Legea 34/2023, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 12 ianuarie. Este vorba despre Legea 34/2023 prin care abonamentele la sală, pe care firmele le oferă angajaților, ca beneficii extra-salariale, vor fi neimpozitate pentru salariați și vor putea fi scăzute de angajatori din impozitele firmelor, drept cheltuieli deductibile, în anumite condiții.
Mai exact, legea reglementează regimul fiscal aplicabil contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei a sumei de 400 euro anual, pentru fiecare angajat. Astfel, pentru acest beneficiu, nu se vor datora la stat taxe salariale, dacă angajatorul se încadrează în limită.
„Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană”, se arată în lege.