Este locul de care trebuie să te ferești în supermarket! Semnal de alarmă tras de un profesor
Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iași, a dezvăluit unde este locul din supermarket de care trebuie să te ferești, dacă nu, măcar să nu zăbovești acolo.
Este vorba de zonele frigorifice, care, după părerea reputatului profesor de fizică, sunt cele mai periculoase. De acolo te poți infecta cu virusul COVID-19 cel mai ușor. „Aceste particule au dimensiuni diferite, de la 0,3 μm la valori mai mari, inclusiv masa este diferită și în funcție de curenții de aer, aceste particule pot reveni la sol sau pot fi ridicate. Deci pot fi transportate într-un mediu dat. Am să fac referință la un exemplu extrem de simplu și cunoscut de noi: smogul de deasupra orașelor atunci când se întâmplă așa numită inversie termică.
Deci, un strat de poluare care rămâne aproape de sol atunci când temperatura la sol este joasă, este mai mică decât în straturile ridicate. Un astfel de fenomen se produce și în zonele comerciale, mai ales acolo unde sunt spațiile frigorifice”, a explicat profesorul, potrivit digi24.ro.
Profesorul a explicat care este motivul
Silviu Gurlui a și explicat de ce aceste zone din supermarket sunt periculoase. „Am pregătit un mic exemplu. Este un culoar de intrare între două spații frigorifice, capetele de intrare și de ieșire. Aerul cald și cu particule din mediul respectiv coboară în această zona, băltește aici și reușește să elibereze particulele pe margine, pe capetele de intrare.
AFLĂ ȘI: Trei zile fără amenzi! Ce se întâmplă de luni
De aceea, în aceste spații, aproape de sol, vor fi găsite concentrații mai mari de particule, potențial și particule care conțîn virusul. Iar spațiile cele mai vulnerabile din supermarketuri sunt zonele de intrare pe culoarul din spațiul frigorific. Recomandarea mea este să nu zăbovim foarte mult în aceste zone”, a explicat profesorul.