Este doliu în lumea teatrului românesc. A murit actorul Alecu Mereuță
Alexandru „Alecu” Mereuță, unul dintre cei mai îndrăgiți actori ai scenei de teatru din Constanța, a plecat dintre noi. Artistul avea 93 de ani.
În cei 45 de ani, Alexandru „Alecu” Mereuță a jucat timp de 65 de ani o paletă impresionantă de personaje, pe scena Teatrului din Constanța.
Citește și: A murit Mircea Pascu, fostul șef al FRF! Suferea de diabet și era internat
„Astăzi ne despărțim, cu regrete și cu duioase amintiri, de ALEXANDRU MEREUȚĂ, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreț, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, așa cum îi spuneau toți prietenii, era o bogăție de om”, a transmis, miercuri, Teatrul de Stat din Constanța.
S-a născut în județul Vaslui
Alexandru „Alecu” Mereuță s-a născut pe 14 iunie 1927, în comuna Bogdăneşti, judeţul Vaslui, a absolvit Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti în 1952, la clasa Nicolae Băltăţeanu, şi a fost coleg de cameră cu regretatul Toma Caragiu, care i-a dat porecla „Sandu Alexandru”.
După ce a terminat Institutul și-a făcut ucenicia la Teatrul Naţional din Bucureşti, deşi debutase la Teatrul Tineretului cu un an înainte. Încă din vremea studenţiei a obţinut roluri în spectacolele Teatrului Tineretului, unde a și rămas până în 1955.
A plecat apoi la Bârlad, oraşul copilăriei sale, unde s-a angajat la teatrul „Victor Ion Popa”, şi a debutat în piesa „Mielul Turbat”, în rolul „tovarăşului de la sindicat”. Aici l-a jucat și pe Cadîr din „Tache, Ianke şi Cadîr”. Piesa a avut un mare succes. În 1958, Mereuţă a devenit directorul teatrului din Bârlad, pe care l-a condus doi ani.
Din august 1960 a fost adoptat de lumea artistică din Constanța, devenind unul dintre cei mai longevivi actori constanțeni. În Constanta a fost chemat de prietenul său, regizorul Petru Mihail, la un concurs la Teatrul de Stat.
Cariera impresionantă
Mereuță a jucat în „Bacantele” de Euripide, în „Trei surori”, de Cehov, „Papa se lustruieşte”, de Spiros Melas, „Femeia îndărătnică“, de Shakespeare, „Azilul de noapte”, de Gorki, „Adam şi Eva”, de Aurel Baranga, „Io, Mircea Voievod“, de Dan Tărchilă, sau în „Gaițele”, „O Noapte Furtunoasă”, „Rinocerii”.
Nu rata: Nelu Tătaru a făcut anunțul: când vine vaccinul anti-COVID 19 în România
În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constanța, în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”, „Omul ,bestia şi virtutea” şi „Cum vă place”.