Escrocheria care vă lasă fără bani în cont se numește IBAN Swap. Nu vă lăsați păcăliți și sunați la poliție

Publicat: 12/10/2023 | 09:16

O nouă escrocherie te poate lăsa fără bani în conturile bancare. Iată cum funcționează IBAN Swap și cum acționează, de fapt, infractorii cibernetici.

O nouă escrocherie vizează românii care au conturi bancare. Clienții sunt păcăliți printr-un mail ”urgent” cu privire la plata unei facturi. Astfel, escrocii se folosesc de numele bănci pentru obținerea datelor personale și bancare.

Înșelătoria IBAN Swap te poate lăsa fără bani în contul bancar

Deși mail-urile pot părea valide, prin acest mod infractorii cibernetici atașează un fișier fictiv în mail, iar victima este tentată să descarce conținutul. Acesta este, de fapt, un program malware care se va instala automat pe dispozitivul utilizatorului, moment în care infractorul își poate duce la final planul.

Citește și: NOUA ESCROCHERIE LA TELEFON CARE A LOVIT ROMÂNIA. POLIȚIȘTII TRAG UN SEMNAL DE ALARMĂ

Prin sistemul malware, hoții vor avea oportunitatea să înlocuiască datele beneficiarului unei plăți. Ce înseamnă asta? În momentul în care utilizatorul intră în aplicația bancară pentru a face o plată, sistemul instalat va putea schimba IBAN-ul destinatarului, fără ca acesta să-și dea seama, astfel, banii vor fi redirecționați către infractorii cibernetici.

Specialiștii recomandă să nu deschideți niciodată un e-mail care conține fișiere (Word, Excel sau PDF) și mesaje despre care nu aveți idee.

Cum să te protejezi de infractorii cibernetici

Infractorii cibernetici sunt dispuși să acționeze prin tot felul de metode frauduloase pentru a fura date personale și pentru a accesa conturi bancare. Fie că este vorba despre instalare de programe malware sau phishing-ul, victimele sunt la un click distanță de a rămâne fără bani în conturile bancare.

Citește și: ESCROCHERIA DIN GARA DE NORD DE CARE TREBUIE SĂ TE FEREȘTI! SUNĂ IMEDIAT LA POLIȚIE DACĂ VEZI ACEASTĂ PERSOANĂ

Specialiștii în securitatea cibernetică recomandă ca utilizatorii să fie prudenți atunci când primesc e-mailuri, sms-uri și apeluri telefonice nesolicitate. Totodată, este important de reținut că instituțiile publice nu solicită niciodată dezvăluirea parolelor.

De asemenea, nu acceptați niciodată nicio ofertă de bani din partea escrocilor, chiar dacă el vin cu propunerea de a va trimite bani în propriul cont. La mijloc ar putea fi înscenată o poveste convingătoare, însă deloc prietenoasă.